Årets upplaga av SM i ekonomi, år 2022, kunde åter hållas på plats efter pandemiårens distanstävlingar. Mellan 12-15 maj kunde ekonomistudenter från hela landet samlas i Örebro, delta i konferens, utställningar och heja på sina kursare i den pågående tävlingen. Och liksom förra året gick segern till Handelshögskolan i Stockholm.

Därför ställer man upp i SM i ekonomi

Det vinnande laget består av Samuel Engstrand, som går andra året på Business & Economicsprogrammet, medan Eric Oetterli och Erik Hultheimer går första respektive andra året på Retail Managementprogrammet. De tre är bästa vänner sedan de gick i samma klass i Tibble gymnasium i norra Stockholm.

– En av anledningarna till att vi ställde upp i tävlingen var för att vi ville göra något tillsammans. En kul grej vid sidan av studierna.

Läs också: De blev svenska mästare i ekonomi år 2021

Att vinna SM i ekonomi kan vara en kul merit att ha på cv:t även om ingen av dem tror att det ersätter akademiska meriter.

– Men det kan vara bra när man söker masterprogram.

Hur går tävlingen SM i ekonomi till?

Tävlingen började med en uttagningsomgång på de 18 skolor som har ekonomiprogram. Lagen fick sitta i grupprum och svara på tentafrågor under ett par timmar. De fick samarbeta med varandra, men inte använda några hjälpmedel.

Läs också: Här är styrelsen för Sero år 2022

För att förbereda sig inför tävlingarna hade laget gått igenom anteckningar och läroböcker från utbildningen.

– Vi delade upp olika ämnen mellan oss, beroende på vem som var bäst.

Efter att ha gått vidare, väntade semifinalen i Örebro, som gick till på samma sätt som uttagningsomgången.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

– Nu var frågorna lite svårare. Och det gällde att ha tur med vilka frågor som kom upp. Det hade inte vi, men det gick bra ändå.

I finalen väntade lag från Linköping, Karlstad och Luleå.

– I semifinalen visste vi inte vilken nivå det var på motståndarna. Nu förstod vi att det var allvar och konkurrensen hård.

I finalen fick lagen ställa sig på en scen, och svara på frågor inför publik. Betänketiden var kort, någon eller ett par minuter, då lagen fick diskutera och skriva ned ett svar som rättades på plats. Sen kom poängen upp på en tavla där man kunde se hur de olika lagen låg till i tävlingen.

Läs också: Så blir du partner på en revisionsbyrå

Från vä: Erik Hultheimer, Eric Oetterli och Samuel Engstrand.– Finalen var roligast. Det är en ny situation för oss att prata och svara snabbt. Det var lite nervöst innan vi gick ut på scenen, men sen tänkte vi inte så mycket på publiken. Efteråt sa några att vi hade verkat hetsiga mot varandra, men det är en stil vi har och som funkar eftersom vi är så bra vänner.

SM i ekonomi

Sedan 1987 har SM i ekonomi arrangerats årligen. Bakom arrangemanget står av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation Sero och olika lärosäten som turas om att stå för värdskapet. Förutom äran tävlar lagen om en prissumma på 45 000 kronor.

I samband med tävlingen hålls en konferens där studenter kan möta utställare för inspiration och nätverkande.