Det är Quacquarelli Symonds (QS) som står bakom rankningen som görs årligen, totalt finns närmare 1500 lärosäten globalt på årets lista. Rankningen från Quacquarelli Symonds (QS) anses vara en av de tre mest använda och mest inflytelserika universitetsrankningarna i världen och det brittiska utbildningsföretaget har presenterat rankningen för 2023. Av dessa är alltså åtta stycken svenska lärosäten med i årets rankning.

Listan tar hänsyn till åtta olika nyckelindikatorer som till exempel antal citeringar per fakultet, antal internationella studenter och lärosätets rykte som arbetsgivare. Totalt finns närmare 1 500 institutionella lärosäten på årets globala lista. Flera av de lärosäten som rankas i topp ligger i Europa.

Lyfter man bara ut de svenska lärosätena så toppar i år KTH den svenska listan på lärosäten. KTH har gått uppåt i rankningen de senaste åren. Högskolan hamnar på en total 89:de plats i världen. Tvåan på den svenska listan, Lunds universitet har gått lite kräftgång de senaste åren och landar på plats 95 totalt. Trean på den svenska listan är Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Läs också: Svenska universitet klättrar i QS världsrankning

QS-rankningen graderar också vilka lärosäten som har störst chans till att ge en bra jobbkarriär. Den rankningen är dock gjord på förra året, 2022. Se listan på svenska lärosäten längst ner.

Bästa lärosäte i närområdet utanför Sverige är annars Handelshögskolan i Köpenhamn (Copenhagen Business School), som landar på en total placering på 82 av världens rankade universitet och högskolor.

Det ingår drygt 50 olika inriktningar rankningen, inklusive Business and management, Accounting and finance, Law and legal studies, Computer science, Social science and Management och Economics and Econometrics.

Läs också: Studenter kräver mer lärarledd tid

Bäst i världen när det kommer till Accounting and finance rankas tre amerikanska toppuniversitet, Harvard, Stanford och Massachusetts Institute of Technology, MIT. Samma tre toppar för Economics and Econometrics, dock ligger de två Camebridge-universiteten, forskningsuniversitetet Harvard och privatägda grannuniversitetet MIT, på plats ett och två. Tredjeplatsen innehas av Stanford.

Harvard University i Cambridge toppar i år, liksom förra året, kvaliteten i utbildningen för den som vill gå Accounting and finance. KTH, Chalmers och Uppsala toppar listningen på svenska lärosäten vad avser inriktningen Computer science.

För den som vill ha toppkvalitet på sin kommunikationsutbildning ligger University of Amsterdam i Nederländerna på första plats, University of southern California på plats två och tredjeplatsen innehas åter av ett europeiskt lärosäte, The London School of Economics and Political Science (LSE).

Av de städer som rankas som världens bästa studentstäder för att plugga utomlands ligger London i topp, följt av München och Seol.

Här kan du själv se hur högskolor, universitet och utbildningsinriktningar rankas enligt QS.

Läs också: Handelshögskoleprogram topp tio i världen

Topplista på svenska lärosäten i QS-rankningen för år 2023

 1. KTH Kungliga Tekniska Högskolan (total plats 89)
 2. Lunds Universitet (total plats 95)
 3. Chalmers Tekniska Högskola (total plats 125)
 4. Uppsala Universitet (total plats 128)
 5. Stockholms Universitet (total plats 153)
 6. Göteborgs Universitet (total plats 185)
 7. Linköpings Universitet (total plats 320)
 8. Umeå Universitet (total plats 369)

Topplista på svenska lärosäten i SQ-rankningen som har störst chans att ge ett bra jobb (baserat på år 2022)

 1. KTH Kungliga Tekniska Högskolan
 2. Chalmers Tekniska Högskola
 3. Lunds Universitet
 4. Uppsala Universitet
 5. Stockholms Universitet
 6. Karolinska Institutet
 7. Göteborgs Universitet

Fakta om QS-rankningen

QS universitetsvärldsrankning (QS World University Rankings) är en årlig universitetsrankning gjord av British Quacquarelli Symonds (QS).

Rankningen är baserad på data för akademisk renommé, anseende bland personalen, citerad forskning och forskningens genomslag (H-index). Data för den senaste femårsperioden är sammanslagen.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.