Anna - vi kan kalla henne det, för hon vill vara anonym – är under 30 år och har på fyra år  gått från en ingångslön på 30.000 kronor till dagens lön på 60.000 kronor i månaden.

Läs även: Så mycket tjänar jurister 2022

– Jag började som sommarnotarie och efter fyra terminer och två somrar signade jag efter  juristexamen för heltid på en affärsjuridisk byrå. Det är den vanliga vägen. Det är nästan  högre konkurrens om sommarplatserna än om det första jobbet, säger hon.

 – Det är mycket jobb, men otroligt kul och stimulerande. Tempot och arbetsuppgifterna  förändras när man klättrar på byrån. Ansvaret ökar och arbetstiderna blir mer vanliga.  

Som M&A-jurist jobbar man med företagsöverlåtelser med stora krav på tillgänglighet .

 – Jag arbetar minst en dag varje helg och slutar sällan före kl 21, kl 22, eller kl 23 på  vardagar. Men man utvecklas snabbt, får bra löneutveckling och har väldigt kul!  

Läs också: Så mycket tjänar juristerna: Rejäl löneökning men hårt jobb

Förhandlade du om lönen?
– Nej, det är ingen förhandling alls. Löneutvecklingen bestäms av en fast lönetrappa under de första åren. Först efter flera år löneförhandlar man  om en fast månadslön.

Hur länge orkar man hålla det tempot? 
– Ju mer senior man blir desto mer kan man styra sin tid. Man blir mer projektledare, man  ska vara lika tillgänglig men arbetet är inte lika tidskrävande och man förhandlar om lönen.  Titeln följer ingen trappa, man måste visa vad man går för innan man blir befordrad.

Läs också: Årets justitia 2022 vill se fler kvinnliga försvarare

Hur länge är man junior?

– I fyra, fem år. Sedan blir man senior associate och trampar på tills man blir partner.

Hur fick du in en fot på byrån?

– Via en vän till familjen, som jobbade på byrån. Det är en formaliserad rekryteringsprocess,  men du kan hamna överst i högen om du känner någon. Det är en ganska vanlig väg in. 

Hur många stannar i byråvärlden?
– En del väljer att bli utlånade en period som bolagsjurister. Det är ingen självklarhet, det  kräver tjänstledighet, men kan ge personlig utveckling. En del stannar i bolagen. De kanske  hellre vill sitta inhouse och slippa krav på tillgänglighet och commitment än konsulta.  

Vad räknar du med för löneutveckling? 

– I dag tror jag många kommer in på drygt 30.000 kronor i månaden. Rollerna förändras  under årens gång, man går från att vara junior till senior och senare partner. Då drar man in  affärer och skapar intjäning, men jobbar på ett helt annat sätt. Det är ett spännande jobb  med bra utvecklingsmöjligheter, men det kan vara svårt att kombinera med familjeliv de  första åren.

Läs också: Många jurister funderar på att sluta: "Lönen är inte allt!"