Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Personalvetare

Ny tjänst rankar rekryterare

Publicerad

Svenska rekryteringsföretag ger de jobbsökande en halvdan upplevelse. Det menar initiativtagaren bakom en ny rankingtjänst där kandidater få betygsätta rekryterarna.

I rekryteringsprocessen är det normala att rekryteringsföretagen bedömer kandidaterna. Men nu lanseras en tjänst, Realcruit, där kandidaterna anonymt kan bedöma hur rekryteringsföretaget skött sig.

Bakom Realcruit står Linus Wetterlind, som började arbetet redan 2018, men registrerade företaget i november förra året. Och nu lanseras tjänsten på Linkedin.

Linus Wetterlind har själv en bakgrund inom försäljning och har ofta upplevt rekryteringsprocessen ur kandidatens perspektiv.

– Generellt sett så är kandidatupplevelsen ganska medioker, säger han i en intervju i tidningen Personal och ledarskap. Många rekryterare är duktiga och brinner för sitt arbete, men andra återkopplar eller svarar inte. Det spiller över på arbetsgivaren som badwill.

Reaktionerna han har fått från rekryteringsbranschen har varierat. Positiva reaktioner blandas med negativa, och vissa företag vill till och med bli bortplockade från rankingen. Men det går inte Linus Westerlind med på.

– Vi är ett Tripadvisor för rekryteringsbranschen. Det finns ett tryck från kandidaterna. De säger att de äntligen har fått ett forum att uttrycka sig i.

Men Realcruit söker inte strid med rekryteringsbranschen. Läser man på företagets hemsida står det ganska snart klart att man gärna ser samarbeten med rekryterare, som uppmanas att använda tjänsten för att utveckla den egna verksamheten och skapa en bättre kandidatupplevelser. Där framgår också att Linus Wetterlind ser tjänsten som ett verktyg för företag som anlitar externa rekryterare att välja rätt rekryteringsbolag.

Om Realcruit

  • I tjänsten rankar kandidater rekryteringsbolag.
  • Företaget startade i Göteborg i november förra året.
  • Det krävs omdömen från tre kandidater för att ett bolag ska listas i rankingen.
  • Det kostar i dagsläget inget att vara listad.
  • Kandidater kan lämna ett omdöme per rekryteringskonsult.
  • Omdömen ges anonymt som standard, men det går att stå för sitt omdöme, om man till exempel vill ha återkoppling.

Publicerad