Det finns olika anledningar till att stå utanför börsen, men vanligast är att det finns en kunskapströskel att ta sig över. Det hävdar Mohammed Salih och André Netzén Örn, som tillsammans skrivit boken ”Börsen för alla – vägen till miljonen”.

 

– Att inte ha tillräckliga kunskaper kan också bidra till en form av rädsla – man vet inte vad som kommer att hända om man ger sig på att handla på börsen. Vi vill berätta vad det handlar om på ett enkelt sätt, utan att använda krångliga termer i onödan, säger Mohammed Salih. 

 

André Netzén Örn håller med om att många tror att det är svårare än vad det är att handla med aktiefonder eller enskilda aktier.

 

– Dessutom är det en vanlig uppfattning att det behövs mycket pengar för att komma igång, och att man sedan måste vara väldigt aktiv i börshandeln för att vara framgångsrik. Ingendera stämmer; det går alldeles utmärkt att starta smått, och de lyckade långsiktiga investeringarna behöver inte kräva särskilt mycket arbetsinsatser från dig, säger han.

 

Det här är några av de riktlinjer som de delar med sig av i boken för dig som vill investera i bolag med goda förutsättningar att leverera en så stabil vinsttillväxt som möjligt under många år framöver:

 

Utbilda dig ordentligt

 

I många andra lägen är det självklart att man läser på innan man utför något i praktiken. Detsamma gäller på börsen. Att utbilda dig är förmodligen den enskilt viktigaste faktorn för att du ska få en behaglig inventeringsresa. Boken ”Börsen för alla” lär vara en bra start för många.

 

Sätt upp ett eller flera mål

 

Vill du köpa den där drömbilen eller kanske gå i pension flera år tidigare än alla andra? Ja, då vet du varför du investerar dina pengar och hur du ska placera dem. Utöver mål som att köpa materiella ting eller skaffa sig finansiell frihet kan man ha som mål att överavkasta

börsen över tid.

Med ett tydligt mål är det enklare att avsätta pengar och hålla sig till sin strategi. Det är också enklare att motivera sig själv när börsen är illröd och man börjar ifrågasätta den. Har du inte satt upp mål för dina investeringar är risken större att du tappar disciplinen och skjuter upp det där månadssparandet.

 

Sprid riskerna

 

Vi vet att det är ett uttjatat och klyschigt uttryck, men lägg inte alla ägg i samma korg! Oavsett om du har en fond- eller en aktieportfölj behöver du sprida riskerna genom att investera i olika branscher och i olika länder.

Ju fler bolag du investerar i, desto mindre kommer snedsteg i form av dåliga investeringar att påverka din totala avkastning. Lyssna därför på Aktiespararnas klassiska råd att investera i 10-15 olika bolag i fem-sex olika branscher.

 

Var långsiktig men inte blind

 

Se till att skilja mellan långsiktighet och tjurskallighet. Om bolaget du investerat i gör förlust kvartal in och kvartal ut är det ingen mening att sitta kvar. Särskilt inte om det finns bättre investeringsalternativ. 

Men generellt sett har du tiden på din sida. Eller med Warren Buffetts ord: ”All there is to investing is picking good stocks at good times and staying with them as long as they remain good companies.”

 

Förstå vad du köper

 

En av de vanligaste anledningarna till att människor inte tjänar pengar på aktier är att de inte anstränger sig nog för att förstå bolagen bakom dem. 

Du behöver studera är allt från konkurrensfördelar, bokslut och nyckeltal till ledningens kommentarer om framtiden. Det är också viktigt att skilja mellan aktie och bolag, för bolaget kan vara helt fantastiskt men aktien redan högt värderad. Investeringar är alltid en avvägning mellan priset du betalar och värdet du får.

Kan eller vill du inte djupdyka i företaget före köp är fonder ett bättre sätt att sätta dina pengar i arbete.

 

Och det här är några hållpunkter för att du ska undvika de vanligaste misstagen:

 

Förväxla inte investeringar med hasardspel

 

Dessvärre gör jakten på snabba pengar att en del lockas till vild spekulation. Finansiella derivat, som nybörjare inte bör röra ens med tång, har blivit vardag och för vissa har aktiemarknaden blivit som ett kasino. Ha därför i åtanke att även om börsen på lång sikt kan användas till vår fördel, kan vad som helst hända på kort sikt.

Precis som risken för beroende av hasardspel ökar när insatsen och risken är hög, riskerar man att på börsen hela tiden jaga mer avkastning eller försöka ta tillbaka förluster genom att addera på mer risk. 

 

Investera inte på någon annans rekommendation

 

Ett vanligt misstag, framför allt bland nya investerare, är att lita blint på andras rekommendationer. Det kan vara allt ifrån någon man har känt länge till en analytiker på en tidning eller en anonym person på ett internetforum. Oftast leder det till investeringar man inte har någon kunskap om, vilket gör det svårt att fatta vidare beslut om innehavet. 

 

Ha inte orealistiska förväntningar

 

Börsen stiger i snitt 8–10 procent per år och det är bara strax över det du behöver prestera för att klassas som en vass investerare. Men efter de orealistiska uppgångar som kommer någon gång per decennium tappar många verklighetsförankringen och förväntar sig att leverera en avkastning på flera tiotals procent år ut och år in. Det är något som är väldigt svårt och bara ett fåtal lyckas. 

 

Var inte för aktiv

 

Många försöker tajma trender och det makroekonomiska läget utan att tänka på att börsen är framåtblickande och tar hänsyn till vad som kan komma att hända framöver. Att vara så pass aktiv att man alltför ofta köper och säljer för att ombalansera portföljen leder till många affärer och höga courtagekostnader som urholkar avkastningen och samtidigt upphäver ränta på ränta-effekten. Förresten vill vi hävda att det är så gott som omöjligt att tajma börsens toppar och dalar.

 

Undvik emotionella beslut

 

Vi människor styrs till stor del av våra känslor. Men oavsett hur mycket du gillar en fond eller en aktie kan verkligheten vara en annan. 

Samtidigt kommer priset på dina aktier och således värdet av dina investeringar att röra sig varje dag. Från tid till annan kommer rörelserna att vara ganska kraftiga, vilket är påfrestande för många.

Ett bra tips är därför att undvika att logga in på sitt konto under de tider då börsen är öppen. På så sätt ger du dig själv möjlighet att sova på besluten, så att du inte gör något förhastat.

Steg för steg – så gör du

Så här tar du dig till ditt första köp på börsen:

  • Välj mäklare. Tänk på courtaget, vilket utbud som finns och om den tekniska lösningen passar dig.
  • Öppna ett investeringssparkonto och/eller starta en kapitalförsäkring. Generellt sett passar investeringssparkontot för svenska aktier och fonder och kapitalförsäkringen för utländska aktier och sparande till barn.
  • Sätt upp ett automatiskt månadssparande från ditt vanliga bankkonto. Det gör du väldigt enkelt hos exempelvis Avanza eller Nordnet.
  • Köp dina första fonder eller aktier.