En uppmärksammad studie från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm visar att många större organisationer i privat och offentlig sektor har lägre närvaro på kontoren än vad deras egna riktlinjer tillåter.

Samtidigt uppger de kontorsansvariga i studien att hybridarbetet har lett till negativa konsekvenser för produktiviteten och innovationskraften.

Hur kan man då bibehålla kreativitet och innovationskraft på hybrida arbetsplatser?

Aspekt har ställt frågan till kommunikations- och ledarskapsexperten Antoni Lacinai, som ifrågasätter om innovationskraften verkligen har minskat till följd av distansjobbandet.
Antoni_Lacinai_5_fotograf Kristian Pohl.jpg– Hur vet man det och hur mäter man det? Jag är inte helt hundra. Om den har minskat behöver det inte bero på att man inte är på kontoret fem dagar i veckan, utan det kan handla om att chefer inte har kunskap att involvera alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, säger han.
Han betonar dock att han ser stora fördelar med på plats-kommunikationen.
– Den är rikare, man träffar människor som man annars inte möter och man kan hjälpa unga eller nya på jobbet som annars känner sig osäkra eller isolerade. Samtidigt ser jag ett ökat kontrollbehov hos chefer som inte vet hur de ska agera när erfaren personal inte är i deras fysiska närhet. Det kan lika gärna vara kontrollbehovet som har ökat snarare än att innovationskraften minskat, säger Antoni Lacinai.

Går kreativiteten på sparlåga efter att ni har börjat arbeta på distans i ert team? Här är tre tips från Antoni Lacinai på vad ni kan göra:

  • Jobba ännu hårdare på att skapa vi-känsla, trygghet och positiva interaktioner. Känslor smittar och människor som mår bra har tillgång till hela hjärnan, vilket hjälper i idégenerering och förslag till förbättringar.
  • Skapa riktigt bra workshops där målet är att komma med nya idéer och förslag. Varför inte samla personalen digitalt och köra kreativa workshops?
  • Lägg tid och energi på att bemästra de digitala samarbetsverktygen som ni har valt. Detta låter kanske självklart men det finns fortfarande många som har långt kvar. Detta är också en förutsättning för att kunna vara kreativ i en hybrid arbetsmiljö. Det gäller både chefer och medarbetare.

Läs också: Kontorskaoset: Distansjobbare struntar i närvaroregler

Läs också: Så får ni företagskulturen att blomstra på en hybrid arbetsplats

Läs också: Så anpassar sig olika arbetsgivare till distansarbetet