Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Förtroendevald

Han är språkrör åt sina kollegor

Publicerad

Som ung på arbetsmarknaden tyckte Johan Mellnäs att facket inte var något för honom. Men det visade det sig vara. Sedan 2014 är han ordförande i akademikerföreningen på Prevent. Som förtroendevald i den enda närvarande fackliga organisationen på kontoret bidrar han med kommunikation mellan medarbetare och ledning – i båda riktningarna.

Johan Mellnäs blev studerandemedlem i Akademikerförbundet SSR under studietiden, men när han hade pluggat färdigt var det till en början inte lika självklart att vara med i facket och betala medlemsavgift.

– Som många andra ställde jag väl mig frågan vad jag skulle ha för nytta av ett medlemskap, men jag tänkte om när jag började på Prevent. Dels insåg jag att den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar ganska bra och att den faktiskt är beroende av medlemskap, dels bygger ju Prevents affärsidé på den modellen och kollektivavtal, säger Johan Mellnäs.

Han gick med i Jusek 2012 och ett par år senare blev han invald i styrelsen och ordförande för akademikerföreningen på Prevent, där 18 av de 38 anställda är medlemmar.

Under de sju åren har det inte funnits några stora stridsfrågor. Löneförhandlingarna brukar vara ganska odramatiska eftersom man följer märket. Enligt Johan Mellnäs har det mesta ”tuffat på” – med undantag för coronapandemin som snabbt förändrade arbetssituationen.

– Här har de flesta arbetat två dagar på kontoret och tre hemma. Det skapade förstås en del frågor att lösa, och även nu när vi är på väg tillbaka: ska vi helt tillbaka till det gamla? Vi har ju fått prova på en ny typ av arbetsliv som förenklat vardagen och skapat möjligheter för många. Andra har kanske riskerat överbelastning för att det är svårare att sätta gränser.

Sedan Unionens klubb försvann från Prevent 2013 står Akavia för den fackliga närvaron på arbetsplatsen.

– Formellt arbetar vi bara för våra medlemmar, men i praktiken har jag, ofta tillsammans med våra skyddsombud, blivit lite av ett språkrör för alla medarbetare. Det har varit intressant att föra dialog med medarbetare och ledning och få vara delaktig i förändringar, rekryteringar med mera.

I våras avgick Johan Mellnäs ur styrelsen för Akavias privata sektion efter drygt tre år. Planen var att då även lämna över den lokala föreningens ordförandeklubba, men det var inte riktigt rätt läge eftersom fler ville sluta.

– Jag tycker inte att man ska sitta för länge. Det är bra med lite nytt blod och omsättning på folk, särskilt på en liten arbetsplats där ordförandeuppdraget inte är ett heltidsuppdrag. Om man sitter för länge i en liten förening finns risken att föreningen dör när ordföranden avgår. Å andra sidan får inte för många sluta samtidigt. Man får hitta en balans, säger Johan Mellnäs. 

Detta är Prevent
Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Organisationen förmedlar kunskap om hälsofrämjande arbetsmiljöarbete.

Johan Mellnäs
Yrke: projektledare på Prevent (privat sektor) där han är ordförande i akademikerföreningen.
Utbildning: civilekonom med fil kand-examen från Stockholms universitet.

Publicerad