Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Arbetsmiljö

Hjärnan behöver paus

Publicerad

Enligt en ny undersökning anser var tredje svensk att de tar färre pauser nu jämfört med före pandemin. Det finns risker med det, menar hjärnforskare, men också enkla tips för att komma tillrätta med problemet inför sommaren.

Fyra av tio svenskar anser att gränsen mellan hem och arbete har suddats ut under det senaste året, och ungefär en av tre uppger att de tar färre pauser nu än förut. Det framgår av en undersökning YouGov tagit fram på uppdrag av tidningstjänsten Readly.

Hjärnforskaren Katarina Gospic påminner om vikten av återhämtning, men också behovet av att stimulera hjärnan. Kost, sömn och träning är som alltid bra, men det finns även andra tips:

– Det kan vara enklare övningar som att borsta tänderna med den hand man vanligtvis inte använder, eller rofyllda aktiviteter som att lösa korsord eller helt enkelt att läsa en kort stund. De här aktiviteterna kräver lite koncentration men kan på ett effektivt sätt koppla bort nästan alla andra måsten.

Läsa är bättre än att promenera

Linnéa Aguero, PR- och kommunikationschef på Readly vill gärna slå ett slag för läsning, och hänvisar därför till en brittisk undersökning som kommit fram till att så lite som sex minuters läsning per dag minskar stress med 68 procent. Motsvarande resultat för musiklyssning var en stressreduktion med 61 procent och promenader 41 procent.

Katarina Gospic, hjärnforskare, författare och entreprenör

Publicerad