I överenskommelsen mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv ingår bland annat en ny typ av omställningsstudiestöd för vuxna i åldern 27-62 år som redan är etablerade på arbetsmarknaden. Det öppnar för kompetensutveckling med högre bidrag längre upp i åldern än med ordinarie studiestöd.
Om beslutet går igenom i sommar så blir taket för det statliga bidraget och för eventuellt lån 21 298 kronor respektive 12 514 kronor i månaden för studier på heltid, enligt CSN. För personer som arbetar inom vissa kollektivavtal adderas ett kompletterande studiestöd till bidraget som arbetsmarknadens parter står för.
Enligt de räkneexempel som PTK tagit fram skulle det innebära 65 procent av månadslönen i statligt stöd och kompletterande kollektivavtalat stöd för en ekonomichef, jurist eller kommunikatör som är anställd hos arbetsgivare med kollektivavtal i privat sektor. Kravet för att beviljas stödet är att det stärker individens ställning på arbetsmarknaden utan att denne befinner sig i riskzon för övertalighet eller liknande.
– Omställningsstudiestödet är en välkommen möjlighet till omställning och kompetensutveckling för yrkesverksamma akademiker. Vi vet att många av våra medlemmar vill utveckla sin kompetens och hålla sig relevanta på arbetsmarknaden och nu får man som individ bättre ekonomisk möjlighet att själv besluta när och vad man vill studera, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Som anställd eller egenföretagare ska man kunna studera motsvarande 44 heltidsveckor förutsatt att man jobbat minst åtta av de senaste 14 åren och ett år de senaste två åren. Året efter att man fyllt 60 år finns möjlighet att gå en kortare utbildning motsvarande 10 veckor.
Om allt går enligt planerna med beslut i riksdagen och tecknande av nya huvudavtal ska det gå att söka stödet från 1 oktober för studier som börjar från och med 1 januari 2023.
Utbildningar som idag ger rätt till studiemedel ska också ge rätt till OSS om de bedöms stärka individens ställning på arbetsmarknaden. Även utbildningar som en omställningsorganisation finansierar kan ge rätt till OSS. Vilka utbildningar som ska berättiga till OSS ska beslutas av CSN baserat på yttranden från omställningsorganisationerna för den som är anställd med kollektivavtal eller av Kammarkollegiet för den som är anställd utan kollektivavtal.
– Kravet är att utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden med beaktan av arbetsmarknadens behov, säger Jonas Brynhildsen, departementssekreterare på Utbildningsdepartementet. Han är en av dem som arbetat med sakfrågorna som rör omställningsstudiestödet i regeringens proposition.