Hur ofta tar du dig tid att fundera över hur du vill att din vardag ska vara om några år? Och i samma veva tänka ut hur du ska ta dig dit?

Antagligen inte så ofta. Men futuristen Jacqueline Kothbauer tycker att det vore bra att göra det till en årlig vana att blicka framåt i tre- eller femårscykler.

– Vi är alla neurologiskt programmerade att använda oss av vanor i så stor utsträckning som möjligt. Men nu förändras världen i en allt snabbare takt, och för att vara rustad för framtidens arbetsliv krävs det att du regelbundet avsätter tid för att göra en personlig framtidsplan. Jag ser det som en livskarriär, säger hon.

Läs också: Bästa sättet att lära nytt språk

Hon anser att det inte behöver vara särskilt krångligt att göra sig en plan, men att det kräver en stunds fokusering och att du utgår från rätt frågeställningar.

Jackie Kothbauer.– För det första är det intressant att bedöma vilka övergripande trender som kommer att kunna påverka dig på jobbet. Mycket handlar just nu om teknikutvecklingen, som bland annat förutspås leda till att hälften av arbetsstyrkan är digital inom kort. Hur kan du förhålla dig till det?

Det faktum att distansarbetet just har tagit enorma utvecklingssteg påverkar också din arbetssituation, menar hon.

Läs också: Fånga jobbet i nätverket

– Det innebär både att du har många fler jobb att välja mellan, men även att arbetsgivarna kan välja mellan kandidater var som helst i världen. Det blir ökade möjligheter, samtidigt som konkurrensen hårdnar.

Nästa aspekt som hon tycker bör finnas med i arbetet med en framtidsplan är nätverkande – och hon konstaterar att vi av naturen är lata, och därmed har alltid har en tröskel att ta oss över.

– Det är mycket som är automatiserat i våra hjärnor, eftersom kroppen är inställd på att hjärnans kapacitet måste sparas till verkligt kritiska situationer. Nätverkande innebär som regel alltid en ansträngning av något slag, och som de latmaskar vi är ligger det nära tillhands att avstå.

Jacqueline Kothbauer har dock en nätverksstrategi för latmaskar, som utgår från att vi inte drar nytta av sociala medier i tillräckligt hög grad.

– Det är vanligt att acceptera och skicka kontaktförfrågningar i privata sammanhang, men inte lika vanligt i en professionell kontext. 

Läs också: Så blir du godkänd för nya studiestödet

När hon är ute och möter företag eller arbetsgrupper brukar hon uppmana dem att direkt ta en stund för att koppla ihop sig med varandra på Linkedin. Det resulterar alltid i ett antal tydliga ”aha-upplevelser” i stil med ”jaså, känner du henne” eller ”har du också gått den utbildningen”.

– Det finns flera vinster med det; för det första får du snabbt och effektivt ett utökat nätverk med troligen många relevanta kontakter. Dessutom får du syn på vilka livsresor dina kollegor har gjort, och kan inspireras av det. Det är nätverkande med ytterst låg tröskel, skulle jag säga.

Hon är uppmanar också alla som pendlar till och från jobbet, eller har resestunder mellan uppdrag, att göra en plan för att ta tillvara den tiden.

– De allra flesta av oss ägnar totalt sett rätt mycket tid åt jobbrelaterat resande, även om varje enskild resa kanske inte är så lång. Planera för hur du ska dra nytta av det i din livskarriär. Gör en lista med vilka podcasts du ska lyssna på, eller vilka Linkedin-gruppers artiklar du ska fördjupa dig i. Även om det bara rör sig om en kvart eller 20 minuter så kan du med en målmedveten plan se till att få väldigt användbar ny kunskap på de stunderna.

Ett ytterligare tips i arbetet med den personliga framtidsplanen är att ställa sig frågan ”Vem är jag och varför ska någon bry sig?”.

– Svaret på den frågan är ditt personliga varumärke. Det finns alltid en viss målgrupp som tycker att din kompetens är relevant och intressant, så se till att lyfta fram precis det de vill höra.

Generellt handlar rekrytering om att bli uppmärksammad, konstaterar hon, och det gäller att se till att dra nytta av att din profil i sociala medier regelbundet blir granskad.

– Det finns många sätt att se till att man blir hittad, men det kan i alla fall vara bra att vara medveten om att en rekryterare lägger i genomsnitt 25 sekunder på att läsa ett cv. Då gäller det att du har beskrivit dig själv på ett sätt som hinner vara tillräckligt lockande på den korta tiden.

Investera i din framtid. Låt dig inspireras och lyssna på Jackie Kothbauer på Akaviadagen.

Så gör du en flerårsplan för din livskarriär:

  1. Blicka framåt i tre- eller femårscykler.
  2. Fundera över hur du kan förhålla dig till det som påverkar dig på jobbet? I dagsläget är det teknikutvecklingen, exempelvis att arbetsplatser och -uppgifter blir digitala.
  3. Nätverka. Även du som tycker det är jobbigt behöver nätverka. Ta hjälp av sociala medier.
  4. Om du pendlar - gör en plan för att tillvarata tiden som exempelvis vilka poddar du ska lyssna på eller artiklar du ska läsa. Även en kvarts lyssnande ger nya insikter.
  5. Värna ditt personliga varumärke, vad vill du berätta om din kompetens? Använd sociala medier för att berätta om din profil.

Granskning av medlemmarnas kompetensutveckling och vidareutbildning