Fråga: Jag tillträdde min tjänst som förvaltningschef i en mindre kommun nyligen. Den person som rekryterade mig slutade tätt inpå att jag började min tjänst. Vi har hunnit få en ny chef, men jag upplever att kommunikationen mellan oss inte fungerar.

Flera av mina kollegor upplever att chefen använder sig av klassiska härskartekniker. Även om jag är en erfaren chef har jag börjat tvivla på min förmåga och det har också påverkat mitt mående.

Vad ska jag göra? 

 

Läs också: Vanliga härskartekniker och hur du kan bemöta dem

Svar: Tack för din fråga. Inte helt optimalt att den chef som rekryterade dig fick sluta så kort efter det att du hade blivit anställd och framför allt att samarbetet med den nye/nya chefen inte fungerar. Två månader är en relativ kort tid och ni har ännu inte riktigt lärt känna varandra.

Läs också: Det passiva destruktiva ledarskapet kan göra mest skada

Anna Westling är specialist på chefer och ledarskap. Hon är förhandlare och rådgivare på Akavia.

Det du beskriver rörande samarbetet låter inte lovande. Mitt råd till dig är fortsätta vara professionell gentemot din chef och fortsätt att arbeta med att få samarbetet att fungera.

Samtidigt måste jag uppmana dig att fundera på att söka dig vidare utanför kommunen. Anledningen till mitt råd är att det är vanligt att en ny chef själv vill anställa sina närmaste medarbetare. Det är ingen regel, men som sagt, inte helt ovanligt. Därför är det bättre att vara beredd på att söka sig vidare innan du ställs inför fullbordat faktum. I den processen passar jag på att tipsa dig om de karriärtjänster som Akavia erbjuder sina medlemmar.

Skulle det vara så illa att din anställning är i fara är det viktigt att du genast kontaktar Akavias arbetsrättsliga rådgivning. Genom att göra det kan Akavia stödja dig på det sätt som gagnar dig bäst. Självklart är du välkommen att höra av dig innan det uppstår ett skarpt läge så att du kan få rådgivning i situationen. 

Läs också: Så väljer du rätt chef

Utmaningar löser du bäst med stöd

Har du en utmanade arbetssituation kan du alltid kontakta Akavias medlemsrådgivning. Där finns erfarna förhandlare/rådgivare som ger dig råd och stöd med din situation i fokus.

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.

 

Anna Westling, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Anna Westling är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.