Efter trenden med ”quiet quitting” – när medarbetare bara gör det de förväntas göra, med minimal ansträngning – har ett annat fenomen vuxit sig allt starkare: ”quiet hiring”, något som Gartner har pekat ut som en av 2023 års stora arbetslivstrender.  

”Quiet hiring” innebär att en organisation drar största möjliga nytta av förmågorna hos de befintliga medarbetarna istället för att nyanställa. Det handlar dels om att kontinuerligt analysera företagets behov för att se var det finns störst behov av kompetens, och därefter undersöka om det går att flytta några medarbetare till de mest verksamhetskritiska områdena.

Något annat som är viktigt är att använda den samlade tillgängliga kompetensen optimalt genom att ha en god intern kunskapsdelning – en organisation och ett system för arbetsplatslärande.

Andreas Wallo– Den här trenden är inte särskilt förvånande, eftersom det är många företag som lever med en större koll på utgifterna i dessa oroliga tider. Det är nedskärningar och anställningsstopp, samtidigt som det pågår stora förändringar som kräver ny kompetens, säger Andreas Wallo, biträdande professor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet.

Det är alltså inte minst den gröna omställningen och effekterna av de digitala innovationerna som gör att det finns ett behov av att bromsa och gasa samtidigt, konstaterar han.

– Men även om det kan vara utmanande att hantera detta, så kan det få tydligt positiva effekter för såväl organisationen som medarbetarna.

För individerna kan en medveten satsning på ökat lärande i arbete bland annat medföra en ökad tillfredsställelse, både genom kompetensutvecklingen i sig och att det kan innebära ett steg framåt i karriären.

– Det gör dig också mer anställningsbar, både internt och på den övriga arbetsmarknaden, säger Andreas Wallo.

Att medarbetarna är mer tillfreds är förstås en direkt vinst även för organisationen, med minskad risk för ohälsa och att det blir lättare att behålla kompetensen.

– Om det går att undvika onödiga nyrekryteringar så innebär det en kostnadsbesparing, samtidigt som hela det interna innovationsarbetet lär få en skjuts med hjälp av nya idéer och tankar om förbättringar.

Något som är viktigt att med i satsningar på kompetensutveckling, oavsett om den sker internt eller externt, är att säkerställa att de nya kunskaperna inte stannar hos en enskild individ.

– Detta är en del av arbetsplatslärandet, att det finns en kultur och en form för att dela med sig av det man har lärt sig eller kommit på. En satsning på kompetensutveckling kan få ett alltför begränsat värde om den inte kan komma många till godo.

Här kan den digitala utvecklingen komma till användning, eftersom den inte bara driver på ett behov av ny kompetens utan också lägger grunden för många nya verktyg.

– En del av de initiativ för digital kunskapsöverföring som tvingades fram under pandemin har ju fungerat väldigt bra, men jag är övertygad om att vi kommer att få se väldigt mycket mer på den fronten framöver. Det gäller dock att man som chef eller HR-medarbetare hänger med på utvecklingen inom det området, säger Andreas Wallo.