En medlem funderar över rätt lön som KAM, key account manager. Akavias lönespecialist Sören Lundgren guidar till rätt lönenivå.

Fråga: Jag är på väg att söka ett jobb som Key Account Manager. Företaget ligger i Stockholmsområdet och har cirka 400 anställda. I dag arbetar jag som säljare på ett företag med liknande produkter som företaget där jag ska söka jobb. Är född i början på 70-talet och tjänar 44 000, ingen övertidsersättning. Funderar över hur mycket jag kan förvänta mig i lön.

Svar: Key Account Manager brukar innebära att man har ett särskilt ansvar för någon eller några av företagets viktigare kunder. Det handlar ofta om strategisk kundbearbetning och att kunna odla partnerskap med kunden. Lönerna för denna grupp är relativt höga inte minst om kunden är stor och genererar höga intäkter.

Sören Lundgren

Rörliga ersättningar är mycket vanliga inom gruppen. Lönen, i Stockholmsområdet, för någon i 40–50 årsåldern ligger oftast i intervallet 55 000–100 000 inklusive rörliga tillägg. Utanför våra tre största städer ligger lönerna med tyngdpunkt på strax över 60 000 men det är också mer än 25 procent som har 70 000 eller mer. 

De högsta KAM-lönerna återfinner vi på bank- och IT-områdena, medan det ser mer blygsamt ut på handelsområdet. Det är mest vanligt att övertidsersättning är inräknad i lönen och att man får 30 semesterdagar. 

Läs också: Rätt lön för en hr-konsult

Sören Lundgren, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Sören Lundgren är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

 

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.