I rekryteringsannonserna används ofta vissa återkommande ord för att beskriva vilken typ av person arbetsgivaren söker. Men vad betyder egentligen rekryteringsorden, som du behöver kunna avkoda när du söker jobb. Är ordet “driven” bara en floskel – är det inte samma sak som självständig – och hur självständig ska man vara, och gäller självständig alla, junior som senior? Och associerar inte erfaren till ålderstigen? Hur ska man egentligen tänka?
Läs också: Så avslöjar du dina svagheter på jobbintervjun
– Jag tror att självständighet efterfrågas allt mer för alla oavsett ålder eller erfarenhet. Man pratar mycket om självledarskap, där man själv ser vad som behöver göras. Om man är junior kanske man behöver stämma av lite, men istället för att fråga vad man ska göra kan man komma med förslag, säger Sara Abrahamsson, chief candidate experience officer, på rekryteringsbolaget Hammer & Hanborg.
Läs också: Bästa tidpunkten att skicka in din jobbansökan
Att vara driven är väl att ta det lite längre?
– Ja, man arbetar självständigt och tar dessutom egna initiativ. Det är nästa steg. Erfarenhet behöver inte vara negativt och betyda att du är gammal, tvärtom, anser hon.
– Erfarenhet betyder att du ska ha gjort något tidigare. Det kan räcka med att du jobbat med något under ett år för att du ska räknas erfaren inom omårdet. Inom till exempel UX kan du ha jobbat i tio år och skaffat dig stor erfarenhet utan att vara gammal. Det är så olika inom olika områden.
Ett annat ord som ofta förekommer i rekryteringssammanhang är flexibel.
– För mig handlar det om att man ska våga vara med i förändringar på arbetsplatser och i organisationer, att våga testa lite mer som nu under pandemin då vi på många sätt ändrat vårt arbetssätt. Men det innebär inte att vi ska förändras som personer. Vi ska inte ändra våra värderingar, men vi ska vara öppna för att utvecklas, slår Sara Abrahamsson fast.
Akavia ger karriärcoachning
Att vara flexibel betyder inte att man ska vika sig i alla lägen.
– Det finns en negativ aspekt i ordet, men det är inte den som avses. Flexibilitet innebär inte att det får bli hattigt. Jag måste förstå varför jag gör något. Vet jag ramarna kan jag vara flexibel, då vet jag vad jag gör när jag går utanför dem och varför. Om flexibilitet blir en tolkningsfråga skapar det bara osäkerhet.
Att vara positiv är såklart uppskattat.
– Det handlar om hur man tar sig an saker. Säg inte 'nej', säg 'vi provar'. Den attityden och att något är värt att testa är mer framgångsrik. Ett positivt mindset är alltid bra. Det betyder inte att man ska vara en ja-sägare i alla lägen.
När kan man säga nej utan att verka negativ?
– Jag tror det handlar om hur man säger nej. Det blir negativt om den första reaktionen är 'nej det går inte', eller 'jag vill inte'. Om du istället säger 'okej – jag har ett annat förslag', 'vad tror du om att' eller – 'jag tänker så här istället' så uppfattas det sannolikt som mer positiv.
Läs också: 11 tips som förbereder dig inför jobbintervjun
Vilka är dagens buzzwords i rekryteringssammanhang?
– Det är mycket självledarskap, att ta initiativ, ta ansvar för sin roll, göra det man ska men på ett annat sätt för att spara tid, kanske effektivisera något tråkigt för att göra något roligare.
Något som också diskuteras är vad som är manligt eller kvinnligt kodade ord.
– Driven och analytisk är manliga ord som skrämmer kvinnor. Män blir inte skrämda av kvinnligt kodade ord som till exempel samarbete.
Ska man matcha orden i rekryteringsannonsen när man säljer in sig?
– Nej. Berätta hur du gjort i stället för att säga att du till exempel är driven, hur du agerat i en viss situation ger bättre belägg för hur du är. Då blir det en kompetensbaserad rekryteringsprocess.
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Publicerad