Här nedan hittar du 8 bra tips från karriärexperten för hur du ska kunna byta jobb internt för att få fart på karriär och lön.

Läs också: Kolla jobbavtalet innan du tackar ja

  1. Linus Zackrisson Foto: Erica MelenoVill du avancera? Sköt dig! 
    Först och främst behöver du prestera bra på den roll som du har idag. Då visar du att du är duktig, ambitiös och pålitlig. Om du inte lyckas särskilt bra, om du slarvar eller inte visar ett engagemang, så minskar dina möjligheter att få en annan och mer intressant roll längre fram. Ingen arbetsgivare vill ge dig mer ansvar för att sedan hoppas på att du ska lyckas bättre, utan de vill i stället först se att du gör ordentligt ifrån dig på din nuvarande position”.
  2. Nätverka med kollegorna
    ”Om du ska byta arbetsplats är det bra att nätverka med andra i branschen – och samma sak gäller om du vill byta jobb internt. Visa att du finns genom att ta kontakt med kollegor som jobbar med det som du också vill arbeta med. Om du vill börja på exportavdelningen är det klokt att be om en fika med tjejerna och killarna där, eller om du är intresserad av marknadssidan kan du kanske hänga med på en afterwork med kollegorna som jobbar där. Nätverka både informellt (ta en fika eller gå på afterwork) och formellt, till exempel genom att besöka olika interna event eller möten med relevans för den position som du siktar på”.
  3. Var inte blyg
    ”Många arbetar flitigt, är noggranna och hoppas på att deras chef, någon gång i en mer eller mindre avlägsen framtid, ska inse deras potential. Problemet är att din chef inte är tankeläsare. Därför är det viktigt att faktiskt ge uttryck för dina önskemål och din vilja, och det mest naturliga forumet för en sådan diskussion är vanligen de regelbundna utvecklingssamtalen med din närmaste chef. Sedan kan det också vara klokt att faktiskt fråga om den så kallade successionsplaneringen – det vill säga processen för att identifiera och utveckla nya ledare – på ditt företag: finns du kanske med som ett namn där?”.
  4. Smöra inte
    ”Det är förstås viktigt att argumentera för sig själv och framställa sig i positiv dager. Det kan också vara klokt att ge såväl kollegor som chefer beröm och komplimanger, vilket är en bristvara i arbetslivet i dag. Samtidigt är det viktigt att ditt beteende inte övergår i en uppenbar inställsamhet, eftersom det snarare riskerar att slå tillbaka på din trovärdighet. Du behöver heller inte bjuda chefen på fika eller lunch utan det räcker med att du gör ditt jobb.”
  5. Den som söker finner
    ”Olika organisationer utannonserar och tillsätter tjänster på olika sätt, och här behöver du ta reda på vad som gäller för just din arbetsplats. Vissa organisationer lägger ut information om interna rekryteringar på intranätet, och då gäller det för dig att vara aktiv och faktiskt söka jobben. Inom offentlig sektor är arbetsgivaren skyldig att utlysa alla tjänster, vilket innebär att du behöver ha koll på och söka dem. Hos andra, exempelvis de stora revisions- och konsultbyråerna, finns från din första anställningsdag en tydlig karriärplan över hur du ska gå från junior till senior och slutligen bli partner och delägare. Fråga om vad som gäller på din arbetsplats: hur ser utvecklingsmöjligheterna och kompetensförsörjningen ut?”.
  6. Blir du chef över dina tidigare kollegor? 
    ”När du avancerar inom organisationen kan du komma att bli chef över dina tidigare kollegor. Detta är ett klassiskt bekymmer, eftersom detta förändrar gruppdynamiken och ibland relationen till dina kollegor. Ett generellt råd är att uppmuntra till samtal om det nya läget: hur ser alla på den nya situationen när du har blivit chef och fått mer inflytande?”.
  7. Ta tjänstledigt och utbilda dig
    Det är en utmärkt idé att vidareutbilda sig för att bli mer attraktiv på sin befintliga arbetsplats. Nu finns också det nya omställningsstudiestödet för just det ändamålet. Med mer och uppdaterad kompetens är man så klart mer attraktiv internt för nya tjänster”.
  8. När nog är nog
    ”Ibland når man vägs ände på sin befintliga arbetsplats och då behöver man se sig om efter möjligheter utanför. Och det är definitivt inget misslyckande, utan bara en ny väg i livet och karriären. Ofta kan det ge mycket input i tillvaron att ta sig till en ny miljö och arbetsplats. Och kanske undrar man då i stället varför man valde att vänta så länge”.

Läs också: Rekryterarens tips för att du ska få nytt jobb