Akavia Aspekt

Lön för kommunikatör

Publicerad

Du vill ha ett större ansvar på jobbet och upplever att du fastnat i din roll. Kan en ny arbetsgivare ge högre lön och nya utmaningar? Sören Lundgren, förhandlare/rådgivare på Akavia, svarar på en medlemsfråga.

Fråga:

Jag är kommunikatör med examen 2012 och har jobbat med information och kommunikation sedan dess. Min arbetsgivare är verksam inom handelssektorn i Mellansverige och vi har drygt 200 anställda. På kommunikationsavdelningen har vi fyra tjänster. Jag har arbetat här sedan 2016 då jag började som interninformationsansvarig. Efter en smärre omorganisering har jag tappat en del ansvar och min utveckling verkar gå lite i stå. Lönen är idag 38 600 och har bara lyfts tresiffrigt de senaste lönerevisionerna. Jag känner mig redo för nya utmaningar och det lär få bli utanför detta företag. Kan även tänka mig att flytta för bättre jobb. Vad kan jag räkna med för lön om jag hittar en tjänst på högre nivå än den jag ”fastnat i” nu?

 

Svar:

Omorganisationer kan ju vara lite drabbande och innebära stängda dörrar för en del medan det upplevs som möjligheter av andra kollegor.

Det är kanske dags för dig att ”rösta med fötterna” nu. Till att börja med kan vi se att statistiken visar att till exempel Stockholm erbjuder löner för handläggare och projektledare som inte i nämnvärd mån skiljer sig från mellersta Sverige i övrigt medan gruppen. specialister betalas ca 7 000 mer.

Göteborg avviker inte från lönerna utanför Sverige i övrigt. Det är tydligt att arbetsmarknaden domineras av Stockholm. Av förbundets kommunikatörer inom privat sektor är 2 av 3 verksamma i huvudstaden. Nedan några medianlöner för kommunikatörer i Stockholm:

  • 45 000 för specialister i privat tjänst
  • 54 000 för enhets-/ gruppchef i privat tjänst

Det tycks alltså som du skulle kunna höja din lön 7–15 000 med en flytt och ett lite mer kvalificerat jobb. Kommunal sektor ligger en bit efter dessa löner, men den statliga har lönenivåer ganska nära privata sektorns.

Kom ihåg att statistiken avser 2019 och vi nu befinner oss i 2020 års löneavtal. Ett nytt anställningsavtal idag innebär oftast att lönen sätts i 2021 års löneläge. Det bör man också ha med i bilden. För majoriteten av enhetschefer och specialister utgår ingen övertidsersättning. Viktigt då att man åtminstone kompenseras med fem extra semesterdagar.