Lönen för en marknadsföringsspecialist ligger ungefär kring 45 000 kronor. Men glöm inte kolla övriga förmåner som möjlighet till distansarbete, kollektivavtalad ersättning vid föräldraleidghet och annat, uppmanar Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia.
Fråga: Jag har arbetat inom marknadsföring sedan min mastersexamen från Linneuniversitet men bor nu i Göteborg sedan några år tillbaka. Jag har just nu en tjänst som marknadsförare på ett mellanstort bolag inom läkemedelsindustrin där jag jobbat i tre år.
Det senaste året har jag även där fått särskilt ansvar för ett projekt om synlighet på sociala media där jag fått mer kunskap om de program som kan användas för att också kunna mäta vår synlighet på olika sociala mediaplattformar. Jag känner nu att jag vill vidare i karriären och tittar på tjänster som Marknadsföringsspecialist i Göteborgsområdet med omnejd.
Jag har nu blivit kallad till intervju för en tjänst som Digital Marketing Specialist på ett bolag med runt 300 anställda. Vad kan vara en rimlig lönenivå för mig som är född 1986 och arbetat ca 10 år på olika sätt inom marknad och kommunikation?
Akavia coachar dig i löneförhandlingen
Akavia hjälper dig att hitta rätt nivå och rätt argument för en bra löneutveckling. Kontakta Akavias rådgivare och förhandlare för att få stöd i din argumentering för din lön.
Svar: Jag tittar på lönestatistiken för våra kommunikatörer som arbetar som marknadsspecialister då jag inte kan gå så specifikt som för det digitala området. Lönespannet innebär för dig att medianlönen för 2023 års löneläge för medlemmar födda 1985-1989 ligger på ca 44 700 kronor med en övre kvartil om 49 300 kronor och en undre kvartil på 42 300 kronor.
Denna data är för hela Sverige då det inte finns specifik data för just Göteborg för denna tjänst, men givet att det är en storstadsregion samt att du inom gruppen jag tittar kan ha några års längre erfarenhet skulle jag råda dig att titta på en lön någonstans runt median och övre kvartil.
Sedan råder jag dig som alltid att se över även övriga förmåner i bolaget som du söker dig till, så som om det finns kollektivavtal som innebär att du får tjänstepension, föräldralön samt ett försäkringspaket som ger extra ersättning utöver försäkringskassans nivåer om du blir sjukskriven.
Kom också ihåg att det är klokt att prata med din kommande arbetsgivare om hur arbetstiderna ser ut på arbetsplatsen, om det finns flextid samt möjlighet till flexibel förläggning av var du arbetar. Stort lycka till och hoppas du får tjänsten.
Läs också: Så mycket tjänar en business analyst
Läs också: Rätt lön för en KAM och affärsutvecklare?
Läs också: Kommunikatör: Varför vill chefen inte höja min lön – trots bra insats?
Caroline Lindeberg, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.
Caroline Lindeberg är en av Akavias förhandlare / rådgivare. Hon svarar på medlemmarnas frågor i tidningen. Caroline Lindeberg är också specialist på löner. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias rådgivning.
Lönefrågor är en färskvara
Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.
Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.
Akavias lönerådgivning når du som är medlem här.
Akavia har Sveriges bästa lönestatistik
Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör och vill ha en konkurenskraftig lön så är Akavia fackförbundet för dig. Här finns Sveriges bästa lönestatistik och vi erbjuder lönecoachning till våra medlemmar så att du vet vad du ska säga när chefen hänvisar till potten. Bli medlem i Akavia.
Publicerad