Här berättar Akavias chefsekonom, Charlotte Tarschys, om det viktiga politiska arbete hon utför för medlemmarnas rättigheter på arbetsmarknaden. 

Berätta om din roll på Akavia. Vilken är din viktigaste uppgift och hur kommer den medlemmarna till gagn?
– Som chefsekonom kommer jag att bevaka den ekonomiska utvecklingen och politiska förslag som påverkar medlemmarna. Det är särskilt spännande att få arbeta med det för Akavia, som har så många medlemmar och förtroendevalda som själva är experter på politik och samhällsekonomi.

Är det här något du har arbetat med tidigare?
– Absolut, jag har länge arbetat i gränslandet politik och ekonomi, senast på Regeringskansliet som politiskt sakkunnig förhandlare inom Januariavtalet och tidigare har jag haft samma roll inom Alliansregeringen. Men jag har också arbetat som utredare på myndighet och konsultföretag, ledarskribent på tidning och inte minst med samhällspolitik på Jusek.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Har du alltid varit intresserad av ekonomiska frågor?
– Ja, allt sedan hårda förhandlingar om fickpengen, men framför allt sedan gymnasiet då jag fick upp ögonen för hur ekonomi kan påverka beteenden – en viktig aspekt i utformning av politik. På senare tid har jag riktigt fått leva ut mina lustar genom att grotta ner mig i statsbudgetens anslagsposter och alla detaljer i reformen om trygghet, omställning och anställningsskydd.

Inför valet i år, vilken är den viktigaste ekonomiska frågan?
– Akavia är ju partipolitiskt obundet, men vi spanar alltid efter sådant som påverkar medlemmarna. Pensionsfrågan är en ständigt aktuell fråga, inte minst mot bakgrund av ett längre arbetsliv. När olika partier vill lappa och laga är det viktigt att Akavia bevakar att man inte tummar på de grundläggande principerna och akademikernas villkor.

Vad är ditt bästa tips för att ha det roligare på jobbet?
– Även ett digitalt möte kan piggas upp med en partyhatt! Som tidigare klubbmästare på studentnation tror jag mycket på att fira ofta, till exempel kollegors födelsedagar och framsteg på jobbet.