Berätta om din roll som pressansvarig, vad innebär den?

– Som pressansvarig vill jag framför allt sätta Akavia på mediekartan, att vi är en röst i debatter och att vi även tar position i politiska diskussioner. Jag vill att Akavia syns medialt såväl proaktivt som reaktivt. Eftersom Akavia är ett nybildat förbund vill jag att vi medialt kraftfullt driver de viktigaste frågorna för medlemmarna och på så sätt bidrar till att etablera varumärket för medlemmarna, blivande medlemmar, beslutsfattare och den breda allmänheten.

Vad är ditt viktigaste uppdrag?

– Mitt viktigaste uppdrag är att driva medlemmarnas frågor och få medierna att i högre grad uppmärksamma dessa utmanin­gar. Mitt mål är att vi ska vara den självklara rösten i samhällsdebatter och i intervjuer för att förändra samhället och politiken i den riktning som är till fördel för medlemmarna, förbundet och samhället. För mig som ny är det viktigt nu att lära känna Akavia, och personerna.

Akavias förhandlingschef Anna Steen om sin roll

Du har en spännande bakgrund, vad ser du som din främsta styrka?

– Att jag har ett starkt samhällsintresse och ett driv att vilja påverka till förbättring för medlemmarna. Jag tror att en av mina styrkor är att jag är journalist i botten, jag jobbade som journalist i femton år och var aktiv inom Journalistförbundet. Därefter var jag presschef för Moderaterna i Stockholms stad. Den kombinationen, att jag har jobbat med medier och inne i politiken, gör att jag har bred kunskap om hur man blir en stark röst i mediedebatten.

Hur ser du på fackförbundens roll i dag, vad anser du är den största utmaningen?

– Fackförbunden är än mer viktiga nu än de varit på länge, med tanke på covid-19 och hur pandemin skakat om Sverige. Pandemin har också gjort att många har fått upp ögonen för det viktiga arbete som fackförbunden gör, dels frågor som är direkt kopplade till pandemin, som permitteringar, dels att teckna kollektivavtal, att finnas där vid tvister som om löner eller arbetsmiljön. Den största utmaningen framåt tror jag är att fortsatt vara en stark aktör i opinionsarbetet, i debatter och att få unga att i högre grad att förstå vikten av att vara medlem i ett fackförbund.

Har du någon detalj om dig som du vill dela med dig?

– När jag inte jobbar eller skriver älskar jag att tälta och vandra. Om det var möjligt skulle jag bo i ett tält med min dotter året om! Jag är även författare och är ute och föreläser på fritiden om min självbiografiska bok Jag andas, alltså finns jag, utgiven på Albert Bonniers förlag.

Caroline Cederquist

Bakgrund: Journalist i femton år, bland annat reporter/redaktör på TT, Mitt i, nyhetschef på DN, redaktör på SvD. Ordförande i Journalistförbundets lokala klubb på Mitt i. Pressekreterare vid Polisen. Presschef hos Moderaterna i regionen och i Stockholms stad.

Familj: Dotter, 11 år.

Fritid: Skriver böcker, volontär för stiftelsen Trygga barnen, tränar karate, dansar väst­afrikansk dans och sjunger i kör.