Trots att kartläggning visar hur viktigt det är med praktik under studietiden är det långt ifrån alla nyutexaminerade akademiker som har haft det.
– Om du får chansen att söka en praktikplats under din utbildning rekommenderar vi att du tar den, säger Abelone Tischbein-Madsen.
En praktikplats ger dig viktig arbetslivserfarenhet som kan vara svår att få på andra sätt. I bästa fall kan den leda till både extrajobb och fast anställning eller till goda kontakter så att du får jobbet du siktar på.
Men för att få ut maximalt av praktiken är det flera saker du behöver hålla reda på – både före, under och efter. En viktig fråga är vad du vill med praktikplatsen: Ska den leda vidare till jobb eller vill du få viktig erfarenhet?
– Vill du att den ska leda vidare till jobb på just den arbetsplatsen så är det viktigt att se om det är realistiskt. På Utrikesdepartementet till exempel kan man få praktikplats. Men det krävs en diplomutbildning för att få arbeta som diplomat.
Förbered dig för att söka praktikplats
Om du önskar att göra din praktik utomlands har rekryteringssajten Impactpool möjligheten att hjälpa dig vidare.
– Som medlem i Akavia kan du ta del av hela Impactpools erbjudande, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Sedan är det skillnad på att söka i Sverige eller utomlands. Här är det inte alltid så viktigt med vilken typ av examen du har bakom dig, medan det till något av EU:s praktikprogram krävs en akademisk examen (lägst kandidat/bachelor) och mycket goda kunskaper i två EU-språk.
Läs också: 12 bästa tipsen för att fixa praktikplats
Praktikprogrammen hos FN vänder sig vanligtvis till universitetsstuderande som håller på att slutföra sin kandidat- eller masterexamen i ett ämne som är relevant för organisationen.
Abelone Tischbein-Madsen påpekar också att det kan vara värt att kontrollera med din institution om de kan hjälpa dig med kontakter till en praktikplats.
Vissa arbetsplatser tar bara emot praktikanter som samtidigt går en praktikkurs. Då måste du ha en praktiköverenskommelse för att bli antagen till kursen.
Ingår det däremot inte praktik i din utbildning så är det faktiskt ändå möjligt att lösa. Antingen genom kursen ovan, som erbjuds fristående på flera skolor, eller genom att ordna en egen praktikplats. Problemet då kan vara att du inte får studielån och bidrag utan måste finansiera din praktik själv.
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
– Då är det också viktigt att se över hur du är försäkrad, om du inte är det kan det vara värt att kolla upp om du kan ordna en egen försäkring.
Nytt på Akavia är en praktikhandbok, både för dig som är student och för arbetsgivare.
– Där hittar du mer råd och konkreta tips runt din praktik.
De råd som gäller när du söker jobb gäller också när du söker praktikplats. Tänk långsiktigt och jobba upp kontakter genom att gå på seminarier och mässor en lång tid i förväg.
– Jag frågade en chef på ett seminarium hur jag skulle göra för att få praktik hos dem och fick en mejladress, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Tre studenter om hur de skaffade sina praktikplatser
Vill du komma till en högt ansedd praktikplats – som till exempel en ambassad utomlands – så måste du ta i beräkningen att konkurrensen är tuff. Siktar du på ett stort och känt företag så gäller det att bygga upp kontakter.
– Kanske har du till och med någon i din familj eller bekantskapskrets som kan ha några ingångar till det företaget, så det är värt att se över och be om hjälp.
Bygg upp ditt kontaktnät på Linkedin och följ de företag som du är intresserad av.
– Ha alltid ögon och öron öppna. Se möjligheterna och våga, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Akavias tio tips för en lyckad praktik
Expertens tips för att fixa bästa praktiken
Före praktiken
- Börja med att ta reda på när praktiken är planerad så att du har tillräckligt med tid på dig.
- – Om du vill göra praktik så skjut inte upp den tanken, börja nysta tidigt, annars finns risken att du inte får någon praktik, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Viktiga frågor att ställa sig är: När infaller praktiken? Hur lång är den? Vad krävs för att få komma till drömarbetsplatsen. Har de några krav? Vilka möjligheter finns det? Vad vill du att praktiken ska leda till?
- Vet du inte var du vill ha praktik så finns möjlighet till coachning hos Akavia. När du vet var du vill ha din praktikplats så har du genom medlemskap i Akavia också möjlighet att få hjälp med ansökningsbrev och träning inför en intervju.
- – När du skriver ett personligt brev och skickar med cv så kan det vara bra att göra två versioner, en på svenska och en på engelska. Det här kan vi också hjälpa dig med, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Har du redan säkrat dig en praktikplats på det företag eller den organisation du önskar så är det viktigt att du har en kontaktperson och en handledare som kan hjälpa dig på plats.
- – Ha alltid det färdigt innan du kommer ut på praktiken och lägg upp en plan eller till och med ett avtal redan innan den startar, säger hon.
Under praktiken
- När du väl är ute på praktik så ska du fortsätta bygga upp ditt kontaktnät, samtidigt som det är viktigt att du vågar visa upp dig och ta för dig.
- – Se det värdefulla i fikarumssamtalen, skaffa kontakter och fråga hur de som arbetar där kom dit. Be om tips, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Under praktiken är det viktigt att du får kvalificerade arbetsuppgifter.
- – Kom ihåg att du är där för att lära dig, så du behöver inte skämmas över att du inte kan allt.
Efter praktiken
- När din praktik är avslutad ska du be att få ett skriftligt intyg. Det bör innehålla följande:
- Ditt namn och personnummer.
- Praktikperiodens längd.
- Kortfattad beskrivning av verksamheten.
- Beskrivning av de uppgifter du har utfört.
- Arbetsgivarens omdöme om hur du utfört dina uppgifter.
- Rekommendation till framtida arbetsgivare.
- – Fråga också om du kan få en Linkedinrekommendation och om du kan ha dem som referens, säger Abelone Tischbein-Madsen.
- Leder praktiken inte till ett fast arbete eller extrajobb så uppmanar Abelone Tischbein-Madsen att du ska hålla kvar kontakten.
- – Tveka inte att prata och håll kontakten med praktikplatsen på till exempel Linkedin, säger hon.
- Tveka inte heller att fråga om extrajobb eller sommarjobb, eller be dem återkomma till dig om det skulle uppstå vakanser. Om arbetsplatsen inte alls verkar vara intresserade av att ge dig något jobb så kan du fråga varför och vad du ska göra för att kanske få det.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Publicerad