Preferenserna skiljer sig något mellan de nordiska länderna och beroende på vad man studerar. Men bland ingenjörs- och ekonomistudenter toppas listan av Microsoft. Bland IT-studenter hamnar dock mjukvaruföretaget på andra plats, då istället Google toppar.

Bland ekonomistudenterna i Norden återfinns flera revisionsbyråer och managementkonsulter i tio i topp-listan. Undantagen finns på sjätte plats med konsumtionsvarukoncernerna L’Oréal och på tionde där vi hittar Ikea.

På EY är man stolta över att ligga så högt bland de nordiska ekonomistudenterna.

– Alla som jobbar på EY är minientreprenörer, här kan du bygga din egen karriärväg, driva projekt och engagera dig i olika aktiviteter, säger Anna Svanberg, vd på EY Sverige. Du kan till exempel starta ett mentorskapsprogram för kvinnliga studenter, vara med i EYs hållbarhetsgrupp eller vara med och moderera någon av våra utbildningar.

Bland it-studenterna toppas listan av teknikföretag, men de tio mest attraktiva arbetsgivarna kommer även från handel, konsult- och revision. Även här slinker Ikea in på en tiondeplats.

Anna Svanberg, EYTittar man på vilka karriärmål studenterna ser framför sig skiljer sig bilden mellan de nordiska länderna. I Sverige och Danmark är hög framtida lön det viktigaste, och i Sverige kommer anställningstrygghet på andra plats. Finska studenter vill gärna har varierade uppdrag, medan norska studenter främst söker sig till en vänskaplig arbetsplats.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Hög lön prioriteras topp fem för studenter från alla de nordiska länderna. Förväntningarna på lön skiljer sig något mellan länderna, där danska studenter ligger högst och finska lägst. Skillnaden mellan vad män och kvinnor förväntar sig är störst i Norge och Danmark, och lägst i Sverige.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Förväntad månadslön bland nordiska studenter 2021 (skillnad män/kvinnor)

Danmark 4 730 euro (9%)

Norge 4 225 euro (9%)

Sverige 3 384 euro (6%)

Finland 3 077 euro (8%)

Topp 10 mest attraktiva arbetsgivarna i Norden bland ekonomstudenter 2021

 1. Microsoft
 2. EY
 3. McKinsey & Company
 4. PWC
 5. Deloitte
 6. L’Oréal Group
 7. Boston Consulting Group
 8. Nordea
 9. KPMG
 10.  Ikea

Topp 10 mest attraktiva arbetsgivarna i Norden bland it-studenter 2021

 1. Google
 2. Microsoft
 3. IBM
 4. Accenture
 5. Amazon
 6. Oracle
 7. Deloitte
 8. Visma
 9. CGI
 10.  Ikea

Rapporten i sin helhet finns att hämta här.

Så mycket förlorar medlemmarna på obetald övertid

Gratisjobbet
Tre av fyra Akavia-medlemmar arbetar ofta över, många flera timma ri veckan. Nästan var tredje får inte kompensation för sitt övertidsarbete. Det visar en ny undersökning. Akavia Aspekts granskning om det obetalda övertidsarbetet publicerades i mars 2021.

Så mycket förlorar du på obetald övertid

Sveriges åklagare är tidspressade

Återkommande övertidsarbete kan vara ett hot mot hälsan

Coronan skapar ökade krav på att kunna stänga av jobbet

Arbetsplatsen där få jobbar övertid