Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Studietiden

Råd för tuffare tider

Publicerad

Uppdaterad

Coronapandemin har slagit hårt mot studenter som lämnat universitetet för meriterande jobb – som sedan dragits till­baka. Arbetsmarknaden är tuff just nu, menar experterna. Här är deras råd till dig som är på väg ut i arbetslivet mitt under pågående pandemi.

Coronapandemin har ställt till det för nyutexaminerade studenter. Många har valt att fortsätta plugga – men några av dem som tagit ut sin examen då de blivit lovade jobb måste nu ut på en osäker arbetsmarknad efter att tjänsterna dragits tillbaka. 

– Nya vidareutbildningar just för den här målgruppen har startats och fick senare ansökningstid. Det ger dem möjlighet att komma tillbaka till universitet och kompetensutveckla sig, säger Stina Vikingson, karriärvägledare på Lunds universitet.

Sök Akavias stipendie här

 

Fler studenter än innan pandemin har vänt sig till henne och hennes kollegor för att få stöd och rådgivning.

– I stället för att få det där första jobbet, som de längtat efter, har de kommit ut på en jättetuff arbetsmarknad där de i stället är tacksamma om de får en praktikplats.

Stina Vikingsons råd till studenter som drabbats av corona­pandemin är att se den här perioden som en möjlighet till kompetensutveckling. 

– Försök att se framåt. Vad kan göra dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden om ett halvår? Hoppa på en utbildning eller onlinekurs som kan bredda eller spetsa din kompetens.

Till de studenter som inte får det jobb de siktat på ger hon rådet att vidga sina perspektiv.

– Våga testa en annan bransch än den du tänkt dig, ha tålamod och is i magen, säger hon och uppmanar alla att fortsätta hålla kontakten med arbetsgivaren de verkligen vill jobba för.

– För det kan dyka upp andra alternativ snart och då är det bra att ha alla dörrar öppna.

Dessutom kan alla jobb vara relevanta, menar hon.

– Ett kassajobb i butik kan ge erfarenheter inom kundservice och kundförståelse, som kan vara värdefulla kompetenser att ha när man söker jobb inom till exempel marknadsföring,

Abelone Tischbein-Madsen, ansvarig för studentverksamheten på Akavia, uppmanar alla som drabbats och är med i facket att söka den hjälp de kan få.

– Är man inte med i facket brukar jag rekommendera det då Akavia har många förmåner som kan hjälpa dig som arbetssökande vidare.

Sedan tidigare finns de klassiska förmånerna, som CV-granskning samt hjälp med både det personliga brevet och Linkedin-profilen. På grund av coronapandemin har Akavia tagit fram fler hjälp­medel, till exempel intervju­träning via video, kurser i att bygga sin digitala plattform och rådgivning i att hitta dolda jobb.

Abelone Tischbein-Madsen vill betona hur viktigt det är att den som söker jobb också är synlig för arbetsgivaren. Linkedin är den största plattformen. Både Abelone Tischbein-Madsen och Stina Vikingson uppmanar arbetssökande att känna till dess funktioner.

– Kan du inte algoritmerna kommer du inte premieras och synas, säger Abelone Tischbein-Madsen och ger ett exempel:

– Bara en profilbild och en sammanfattning ökar din synlighet. Också rubrikerna och orden du kan fylla i om din kompetens är viktiga, förklarar hon.

Hon uppmanar också de nyutexaminerade att försöka se längre.

– Släpp prestigen. Även om det inte är ditt drömjobb som du kan få så försök att se längre – vad kan det leda till? Och var anställningsbar även när du tagit ett annat, preliminärt jobb, säger hon. 

 

Publicerad

Uppdaterad