Emma Fredriksson, 25 år: “Börja söka tidigt”

Emma Fredriksson studerar sista terminen till civilekonom vid Umeå Universitet. I våras praktiserade hon som marknadskoordinator på Travel News.    

Hur fick du din praktikplats?  

Emma Fredriksson-Via Linkedin. Jag lade ut en kort beskrivning av mig själv där och på Facebook samt Instagram med foto och punktade upp vad jag sökte och vad jag är bra på. En Linkedinkontakt kommenterade att det var kul att jag sökte. En av hans kontakter såg det och kontaktade mig. Jag fick även ett erbjudande via Facebook. Jag tror kontakter ger mycket.    

Vad tror du praktikplatsen kommer betyda?

-Jättemycket. Man får kontakter, kommer in i branschen. Jag har fått jobberbjudande genom den, jobbar deltid där parallellt med studierna nu och sannolikt heltid till sommaren. Man får se att det man lärt sig i teorin kan implementeras i praktiken. Jag fick se vad jag är bra på och vad jag behöver träna på. Jag tar till exmpel på mig lite väl många uppgifter.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill få praktik?

-Börja sök tidigt. Jag började redan vid mitten av höstterminen via sociala medier. Det är skönt att slippa stressen i november. De flesta i klassen fick praktik via nätet. Jag är egentligen en sista minuten person, som presterar bäst under press. men det var så skönt att slippa stress och ha det klart i december. Använd alla kontakter, föräldrar, kompisar, etcetera.

Läs även:  Här finns jobben år 2026

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här. 

Linnea Jakobsson, 25 år: “Ge konkreta tips på hur du kan bidra” 

Linnea Jakobsson har studerat sex terminer av juristprogrammets totalt nio på Lunds universitet. Nu är det dags för en termins praktik på Svenska Ambassaden i Bangladesh.

Hur fick du din praktikplats?    

Linnea Jakobsson-Jag sökte via UD:s webbsida. De lägger upp sina praktikplatser på hösten och det är högt söktryck. För Bangladesh var det önskvärt att ha erfarenhet av att bo och leva i ett annat land, vilket jag har. Jag har varit utbytesstudent på Nya Zeeland och rest i Sydostasien.

Vad tror du praktikplatsen kommer betyda?

-Jag tror den kommer vara väldigt meriterande då jag vill jobba internationellt, gärna med mänskliga rättigheter i en internationell organisation eller på UD. Som jurist är man annars ofta väldigt begränsad till den svenska marknaden eftersom utbildningen främst handlar om svensk lag och rätt.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill få praktik?

-Lägg tid på det personliga brevet och cv:et så att det riktar sig till den praktik du söker. Kom med konkreta exempel på hur du kan bidra på praktikplatsen. Sök flera praktikplatser och var öppensinnad. Många erbjuder praktik, som man inte är medveten om, och om du hittar en organisation eller företag som du tycker verkar spännande - maila dem och visa intresse. Att engagera sig i förbund eller organisationer redan innan praktiken kan även öppna dörrar.

Läs också: Så höga löner har ekonomer

Olivia Sterner, 26 år: “Sök via Linkedin”

Olivia Sterner studerar sista terminen till civilekonom på Umeå Universitet. I våras praktiserade hon på Akademibokhandelns marknadsavdelning. Nu har hon en deltidstjänst där. 

Hur fick du din praktikplats?  

Olivia Sterner-Jag valde ut intressanta företag och organisationer, letade upp dem på Linkedin, kollade efter personer som hade någon slags ansvarsroll på företaget eller marknad/ kommunikationsavdelningen och pm:ade dem. Jag tog en månads gratis premiumabonnemang för att kunna göra det. Jag fick praktik på två företag, men Akademibokhandeln lockade mest. Eftersom jag inte sökte på annonser var det ingen konkurrens. 

Vad tror du praktikplatsen kommer betyda? 

-Jag tror praktik gör oerhört mycket för framtida jobbsökande, att få in en fot i den värld man vill jobba i är en enorm fördel. Jag fick driva egna projekt och lärde mig mycket om PR, varumärkesbyggande och hantering av digitala kanaler. Praktiken gav mig dessutom en deltidstjänst vid sidan av mina studier. Det är en väldig fördel att kombinera teori i plugget med verklighet.   

Vilka är dina bästa tips till andra som vill få praktik?

-Påbörja en lista med intressanta företag långt innan din praktik, så att du inte behöver komma på företag i stunden. Börja söka i tid. Jag började söka i december och min praktik började i slutet av mars. Eventuellt skulle jag börjat ännu tidigare på grund av julen. Fundera på vad som är viktigt för dig. Vad vill du få ut av din praktik? För mig var det viktigt att få vara en del av både de operativa och strategiska delarna. Läs andras praktikrapporter för att få en bild av vad en praktik kan innebära. 

Läs även: Plugga effektivt med rätt studieteknik

Linnea Jakobsson