I september 2021 tog Nima Nikaein beslutet att söka förtroendeuppdrag inom Akavia.

– Man var inne i den egna bubblan och det var mycket fokus på de egna studierna. Det kändes som om allt handlade om mig själv, berättar han.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

För honom fanns det två huvudskäl att engagera sig redan under studietiden. Båda utgår från möjligheten att påverka och båda berör ekonomi.

Nima Nikaein– Dels tycker jag att det är viktigt att alla, oavsett ekonomisk bakgrund, ska ha möjlighet att ägna sig åt högre studier, dels ska det löna sig med utbildning, säger Nima Nikaein som nu är ledamot av Akavias studerandesektions styrelse och nyvald ledamot i Saco studentråd.

Under sina snart två aktiva år inom Akavia har han framför allt jobbat med utbildningspolitik på olika sätt, internt till exempel genom att påverka det nya utbildningsprogram som förbundet har tagit fram.

Utåt går arbetet ofta ut på att driva opinion.

– Vi skrev en debattartikel om hur räntehöjningen på studielån slår mot studenters ekonomi. Den fick bra spridning, publicerades i flera tidningar och hade cirka 500 000 potentiella läsare.

Även inom Saco handlar mycket om att påverka, bland annat genom att skriva motioner till Saco studentråds kongress.

– Det gör även de studentfackliga organisationerna inom andra Sacoförbund. I många frågor tycker vi lika, men vi kan skilja oss åt i vilka frågor vi tycker är viktigast att driva.

Engagemanget har troligen gett honom ett nätverk där en del potentiella, framtida arbetsgivare ingår och att ha varit förtroendevald kan vara en merit att ha med i cv:t. Det är dock inget Nima Nikaein har funderat särskilt mycket på.

– Arbetet har framför allt gett mig möjligheten att tillsammans med andra vara med och påverka utbildningspolitiken i ett stort fackligt förbund. Jag har lärt mig att våga ta på mig arbetsuppgifter, och när man klarar av dem växer både självförtroendet och engagemanget.

Genom förtroendeuppdrag kan man också upptäcka att man är intresserad av saker man inte kände till så väl. Med de erfarenheterna är det även lätt att rekommendera andra studenter att söka sig till förtroendeuppdrag.

– Den som är det minsta nyfiken på hur det skulle vara att arbeta fackligt eller är intresserad av utbildning, samhällsfrågor och möjligheten att påverka, bör absolut ta chansen, säger Nima Nikaein.

Läs också: Studera med dolda funktionshinder? Så fixar du plugget

Läs också: Engagemang viktigare än meriter

Läs också: Åtta bästa råden för nya ekonomstudenter som underlättar studierna första året