Den internationella rättegångstävlingen Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition inleddes för ett par veckor sedan. Juridikstudenter från 535 högskolor tävlar i fiktiva rättegångar med hypotetiska juridiska problem som uppstått i en värld av pandemier och terrorism.

Två studenter från Örebro, Isabella Carlswärd som gör sin sista termin för att ta en masterexamen i rättsvetenskap och Ismail Quttineh, som går sjätte terminen på rättsvetenskapliga programmet, valdes ut.

– Vi började direkt efter sommaren med att jobba på vår skriftliga argumentation, och det arbetet pågick hela hösten. I januari fick vi börja med muntliga övningar och för två veckor sedan drog tävlingarna i gång, berättar Isabella Carlswärd.

Läs också: Hon är landets bästa skattejuriststudent

Deltagandet sker digitalt och lagen turas om att stå på olika sidor. Tre domare leder varje förhandling. Tävlandet inleddes med en serie vänskapsmatcher mot lag från Europa och Asien.

– Vi vann fem av sex matcher och blev det tredje bästa laget av alla i de interkontinentala vänskapsmatcherna. Dessutom hamnade vi båda på topp tio-listan över bästa muntliga framträdare, berättar Ismail Quttineh.

Sedan en vecka tillbaka pågår en utslagstävling.

– Vi har kört tio matcher nu, men det är fortfarande lika nervöst. Man vet aldrig vad som väntar och vilka argument man kommer möta, säger Ismail Quttineh.

Isabella Carlswärd och Ismail Quttineh

Örebrostudenterna känner att de har väl på fötterna när det gäller folkrätt och mänskliga rättigheter.

–Jag märker att vi blir bättre och mer självsäkra för varje gång. Vi får massor av generell kunskap och när domaren plötsligt ställer oväntade frågor får man leta djupt i sitt minne för att kunna svara. Ibland får man tänka om helt och ändra hela sin argumentation, säger Isabella Carlswärd, som  hoppas på en karriär inom internationell rätt.

– Det gäller att vara kreativ.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.