I de Svenska juridiska mästerskapen tävlar juridikstudenter i fiktiva rättsfall, både skriftligen och muntligen i rättegångsspel. Efter en lokal uttagning på de olika skolorna gick de vinnande lagen till final som hölls den 6 maj i Högsta domstolen i Stockholm. Där drogs lott om vilka lag som skulle vara kärande eller svarande och vem som skulle möta vem i den fiktiva rättsprocessen.

Tova Edwinson (vä) och Isa Movitz (hö).

Årets vinnare är Isa Movitz och Tova Edwinson, som går juristprogrammet vid Karlstads universitet. En av anledningarna till att de ställde upp i tävlingen var att få mer praktisk övning av förhandlingar, men också att öva sig i retorik.

Läs också: Juridikstudenter avancerar i rättegångstävling

– Retorik ingår inte i juristprogrammet, som kan vara väldigt teoretiskt. När vi hade bestämt oss för vara med i tävlingen ökade vårt fokus på retorik, och under vår praktik i våras var vi mer uppmärksamma på hur verksamma jurister arbetar.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Vinsten är onekligen en fjäder i hatten, även om varken Tova Edwinson eller Isa Movitz tror att den har en direkt påverkan på karriären.

– Men vi är tryggare med att gå ut i arbetslivet när vi vet att de praktiska kunskaperna håller. Det var också värdefullt att få testa olika delar av juridiken, att prata med justitieråden vid middagen efteråt och att nätverka.

Tävlingsmomenten gav de båda juridikstudenterna en inblick i hur arbetet i rätten kan gå till.

– På juristlinjen kan man ibland helgardera sig och lyfta fram allt som kan vara relevant. Här var vi tvungna att välja ett spår och hålla oss till det, samtidigt som vi måste vara beredda på att motparten kan ha valt ett annat. Det var också intressant att vara så subjektiv och företräda en klient.

Läs också: Hon är Sveriges bästa skattejuriststudent

Segrarna kan nu se fram emot en prissumma och en resa till huvudsponsorn Mannheimer Swartlings New Yorkkontor. Och nu uppmanar de andra att söka till tävlingen, även om det tar emot.

– Vi var inte bekväma med tanken på att göra det här, men det var en otroligt mäktig och värdefull upplevelse på många sätt. Man lär sig mycket på ett personligt plan.

Om Svenska juridiska mästerskapen:

  • För att delat ska man vara inskriven på juristprogrammet och minst två lagmedlemmar ska ha läst processrätt.
  • I tävlingen utsågs först ett vinnande kärandelag och ett svarandelag. Därefter utsågs en slutsegrare av en jury av erfarna domare och advokater.

Här kan du själv läsa in dig på det fiktiva rättsfallet och förbereda din plädering.