Anpassa ditt cv efter den roll du söker sett till bransch, titel och sektor för att synas i konkurrensen om de mest attraktiva it-jobben. Ska du till finanssektorn, lyft fram formella erfarenheter, visa på kreativitet om du ska till en startup och lyft fram hårdare värden om du ska bli it-konsult.

Om du som är it-akademiker vill söka dig vidare i karriären har du som bekant en bra sits just nu. Det är stor efterfrågan inom i stort sett alla roller, men visst finns det ändå anledning att se över ditt cv – det är trots allt konkurrens om de mest attraktiva jobben.

Alexandra Örnhall.– Det cv som du skickar in i samband med en rekrytering eller ett konsultuppdrag måste alltid vara anpassat efter rollen, branschen och kravprofilen som specificeras i annonsen. Men finns det ändå en del du kan göra i förväg, säger Alexandra Örnhall, Business Area Manager på Wise IT.

Anpassa ditt cv till sektor för att få ett attraktivt jobb inom it och tech

Hon tipsar om att se över hur du väl du beskriver din ”persona”, det vill säga vilken person du vill framstå som.

– Om du till exempel vill söka dig till något litet startup-bolag skulle du kunna se till att du ger uttryck för dina kreativa sidor direkt i ditt cv. Medan det inom vissa branscher, som banksektorn, kan vara viktigare att lyfta fram erfarenheter och kompetens på ett mer formellt sett som passar in i deras struktur, säger hon.

Läs också: Anpassa budgeten till osäkra tider

Hennes kollega Petter Berg, Business Manager, är inriktad på att matcha it-konsulter till Wise IT:s kunduppdrag. Han berättar att seniora konsulter ofta har två eller tre olika ”grund-cv:n”.

Petter Berg.– De kan ha lite olika innehåll beroende på vilka roller eller branscher de är inriktade på. Men sedan anpassas förstås cv:t ändå alltid efter det aktuella uppdraget, säger han.

En generell utgångspunkt som Alexandra Örnhall och Petter Berg är överens om är att det är viktigt att våga skala bort i sitt cv.

– Som konsult kan du till exempel ha tre tidigare uppdrag i fokus, sådana som matchar det du söker. Skriv två, eller max tre, rader om varje uppdrag; vilken roll du haft och vad du bidragit med, säger Petter Berg.

Som konsult inom it ska du lyfta fram de hårda värdena i ditt cv

När det gäller balansen mellan hårda och mjuka värden i ett cv konstaterar han att det – lite generaliserat – skiljer sig lite grann mellan konsultuppdragen och rekryteringar till anställningar.

Läs också: Unga ser sig som entreprenörer

– Som konsult kan det vara viktigare att lyfta fram de hårda värdena, eftersom du ofta anlitas för att exempelvis komma snabbt framåt i en förändrings- eller utvecklingsfas. En anställning är något mer långsiktigt. Men med det sagt så märker vi att gränsen mellan rollerna tenderar att luckras upp lite.

Alexandra Örnhall understryker vikten av att kunna pricka in det som efterfrågas när cv:t ska bedömas i en rekrytering.

– Var noga med att sökordsoptimera ditt cv på ett sätt som är anpassat efter den annons för jobbet som du söker. Då har du lättare att sticka ut. Det kan vara värdefullt i bland annat rekryteringar till verksamhetsnära roller, som exempelvis it-chefer. Där kan det bli rätt många ansökningar till varje tjänst, säger hon.

Hon återkommer också till tipset om att hålla cv:t kortfattat.

– Om det är för långt så kommer inte rekryteraren att läsa allt, och då är det lätt att missa kärnan. Undvik frestelsen att sälja in all din kompetens; framgångsfaktorn är snarare att jobba med att nischa och anpassa ditt cv, säger Alexandra Örnhall.

Läs också: 11 tips att förbereda inför jobbintervjun

Rekryterarens bästa tips för ett bra cv för nytt jobb inom it och tech

  1. Ha några olika "grund-cv" som du kan anpassa efter bransch, roll och sektor.
  2. Håll ditt cv kortfattat.
  3. Nischa in det du vill säga om dig och dina möjliga insatser mot tjänsten du söker.
  4. Optimera ditt cv så att du matchar med rätt ord för den tjänst du söker.
  5. Anpassa ditt cv efter sektor, till exempel lyft fram dina kreativa sidor för ett jobb inom startup eller var mer formell för att passa på bank.