Det är lika bra att vara tydlig från början – de allra flesta nyexaminerade jurister går inte direkt till ett bolag efter studierna utan påbörjar vanligen karriärbanan på en affärsjuridisk advokatbyrå, där individen ofta skaffar sig mycket erfarenhet och har många bollar i luften. 

Zarina VirsholmAtt komma in på bolag som junior jurist är svårt eftersom bolagsjurister arbetar mycket med att upprätta och granska avtal, något som man inte riktigt lär sig på juristprogrammen. Därför är det bra att ha åtminstone två års erfarenhet från advokatbyrå innan man går till ett bolag, säger Zarina Virsholm, partner på rekryteringsbolaget Sharp Recruitment & Consultants, till Akavia Aspekt.

Läs även: Så mycket tjänar jurister 2022

Men loppet är knappast kört för nybakade jurister som vill ta en snabbare väg till bolagen. Något som kan öka chanserna är att skriva ett tilltalande cv. Zarina Virsholm berättar att bolagsjurister i högre grad måste vara affärsorienterade än juristerna på advokatbyråerna.

Som bolagsjurist behöver du kunna prata på ett begripligt sätt med it-specialister, ekonomer, säljare och ingenjörer. Därför är det viktigt att du förstår och gillar affären. Ett sätt att visa att du har den förståelsen är att lyfta upp att du har läst parallella kurser i ekonomi på universitet eller att du exempelvis programmerar eller aktiehandlar på fritiden, beroende på bolaget som du riktar in dig på, säger hon.

Läs också: Så skriver juniora jurister proffsiga cv:n

Eftersom bolagsjuristernas arbete i hög grad kretsar kring avtal är det viktigt att framhäva att du har erfarenhet av detta – antingen från en affärsjuridisk advokatbyrå eller från att exempelvis ha extrajobbat som skadereglerare på ett försäkringsbolag.

Om du har sommarjobbat på ett försäkringsbolag visar du att du åtminstone har sett och hanterat avtal tidigare, vilket är viktigt. Då signalerar du att du har förståelse för vilka situationer som bolagsjurister kan utsättas för, säger Zarina Virsholm.

Bra för nyexade jurister att skicka med betyg

Zarina Virsholm berättar även att nyexaminerade jurister alltid bör skicka med betygen från juristprogrammet när de söker jobb, till exempel som bolagsjurist. Attraktiva betyg fungerar som bevis för att kandidaten har fått grepp om det juridiska hantverket och skaffat sig en kunskapsbas att bygga vidare på. Därför ska betygen bifogas i ett separat dokument – samtidigt som betyget för exempelvis examensarbetet kan kommuniceras i själva cv:t. 

Läs också: 6 tips från experten - så får du jobbet i lågkonjunktur

Man kanske inte har fått toppbetyg rakt igenom utbildningen, men allra helst ska din förmåga synas genom bra betyg både på specialkurserna och på examensarbetet där du har fått större frihet att välja ämnen som du är bekväm med, säger hon. 

Rosita von Feilitzen, grundare av och ägare till rekryteringsbolaget von Feilitzen & Partners, för ett liknande resonemang – det är ovanligt att nyexaminerade jurister går raka vägen till ett bolag efter universitet. Chanserna ökar betänkligt om du har erfarenhet från en affärsjuridisk advokatbyrå, men det gäller också att sälja in sig själv med ett proffsigt cv.

Rositia von FeilitzenI annonserna för bolagsjurister stöter man ofta på ord som ”affärsorienterad” och ”pragmatisk”. Det betyder att juristen ska förstå att juridiken inte är kärnaffären utan att det handlar om något annat, såsom att sälja skor eller molnlösningar.

Rosita von Feilitzen avråder från kronologiska cv:n, vilka ofta blir långrandiga och sömniga. Börja med det viktigaste och senaste först: för en yngre jurist med några års erfarenhet från en affärsjuridisk byrå är det klokt att kärnfullt beskriva vilka rättsområden som man har arbetat inom och vad man har uppnått – helst med relevans för den aktuella tjänsten.

Läs också: Ljus arbetsmarknad för jurister fram till 2026

För att visa att man är pålitlig och leveranssäker kan man exemplifiera med något eller några projekt som man har lett under de senaste åren, till exempel en transaktion. Berätta då om vilken bransch som det gällde och värdet av affären.

Var noga med ditt cv - tänk på detaljerna

Ett hafsigt utformat cv riskerar att göra arbetsgivaren tveksam till en kandidat som annars har tilltalande erfarenhet och kompetens, menar Rosita von Feilitzen.

Läs också: Då ska du skicka in din ansökan

Din ansökan ska inte ge ett slarvigt intryck med felstavningar och feladresseringar, utan den ska vara noggrant strukturerad och enkel att överblicka. Arbetsgivaren ska inte behöva lägga tid på att leta viktig information i ett rörigt ihopsatt cv. Och självklart ska dina kontaktuppgifter vara lätta att hitta, säger hon.

Även Zarina Virsholm pekar på att det är A och O att vara kortfattad i sitt cv. Hon tycker att aspirerande bolagsjurister bör skippa krusidullerna och inte ta med hela sin livshistoria.

Fokusera på de senaste fyra-fem åren och vad som är relevant för tjänsten.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.