I slutet på oktober avgjordes Business Law Challenge, som är landets största casetävling i affärsjuridik för juriststudenter och som för 13:e året på raken arrangerades av advokatfirman Lindahl. Den som drog längsta strået i årets upplaga av tävlingen blev Emilia Nordin som just nu går femte terminen på juristprogrammet vid Uppsala universitet. När Akavia Aspekt ringer upp vinnaren uttrycker hon förvåning, både för att hon visade sig ha en ovanligt vass fallenhet för affärsjuridik och för att hon tyckte att ämnet var så roligt.

–  Jag sökte till tävlingen när flera av mina kompisar gjorde det, men under tävlingens gång insåg jag att affärsjuridik är kul för att det handlar om att hjälpa och företräda företag i olika branscher och arbeta nära människor i stället för att bara utreda gällande rätt. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att jobba med det, säger hon.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Under de lokala deltävlingarna på Lindahls kontor runtom i Sverige fick deltagarna bland annat granska avtal och identifiera potentiella risker i samband med ett företagsförvärv. Riksfinalen hölls på Lindahls kontor i Uppsala och bestod bland annat av en slutförhandling om ett företagsförvärv, då inför publik mot Patrik Rindstål, advokat och partner på Lindahl. En viktig del av Emilia Nordins framgångsrecept var att försöka ha en ödmjuk inställning.

Emilia Nordin–  Tävlingen består av både utbildnings- och tävlingsmoment och jag tror att man kan gå ganska långt på att vara nyfiken och ständigt beredd på att lära sig nya saker. Jag tror att denna ödmjukhet var gemensam för alla som gick till riksfinal, säger hon.

En annan ingrediens i framgångsreceptet var att hon försökte vara sig själv genomgående under tävlingen, vilket inte minst var viktigt under den tuffa slutförhandlingen inför publik.

–  Det låter töntigt att säga att man ska vara sig själv, men jag försökte använda det ordförråd som jag har i min vardag. Till exempel sa jag att beloppsgränser var ”saftiga” och att klausuler var ”sketchy”. Att jag inte bara använde de svåra ord som vi lär oss i skolan verkade uppskattas och bidrog nog till en avslappnad stämning. Jag tror att det kan vara bra att inte alltid vara superproper som ”jurister ska vara”.

Ett annat av Emilia Nordins råd till andra som vill gå långt i tävlingen är att lyssna noggrant.

–  Eftersom affärsjuridiken i hög grad handlar om att företräda till exempel företag så är det viktigt att du gillar att prata med människor och är duktig på att spetsa öronen och ställa initierade frågor. Och detta är inte alltid vad som ligger i fokus på juristutbildningen som i stället kretsar mycket kring domaryrket.

Business Law Challenge pågick parallellt med studierna, vilket innebär att Emilia Nordin har haft fullt upp senaste tiden. Har hon då någon särskild studieteknik för att hinna med allt?

–  Juristprogrammet innehåller mycket egen läsning och just därför har det passat mig väl att arbeta tillsammans med andra i mindre grupper. Då blir det roligare att läsa samtidigt som man kan lära sig av varandra, säger hon och fortsätter:

–  Det låter knäppt men ett annat tips är att säga saker högt för sig själv och andra, för då inser man om man förstår det man läser eller inte. Många gånger tror man att man gör det, men det ställer högre krav att faktiskt kunna prata om sakerna.

Utöver förmånen att kunna kalla sig Sveriges bästa student i affärsjuridik fick Emilia Nordin genom segern ett internship på e-handelsbolaget Boozt Fashion samt en månad som sommarnotarie på valfritt Lindahlkontor.

Läs också: Duon är svenska mästare i juridik: ”Viktigt att tänka logiskt”

Läs också: Retorikintresse bakom vinst i SM i juridik

Läs också: Årets bästa ekonomstudenter korade

Här är juryns motivering till vinnaren:

”Vinnaren visade tidigt på dagen en hög nivå genom att ställa relevanta frågor för den kommande förhandlingen. Vinnaren tillvaratog klientens intressen och visade en kommersiell mognad. Vinnaren gick vidare till slutfinalen mycket för att denne uppnådde konkreta förhandlingsresultat. Vinnaren tog med sig feedback från juryn på ett konkret sätt och gick in och ägde rummet i slutförhandlingen.”

Om tävlingen: I årets finaljury deltog Lena Apler, grundare av Collector Bank och numera affärsängel/investerare, Lowe Fällmar, VP Acquisitions & Business Development på Dacke Industri, Andreas Lindahl, CFO på AxFlow, Johan Mikaelsson, General Counsel på Boozt Fashion, samt advokaterna Anders Adielsson, Monica Lagercrantz, Nils Lundgren och Mats Tindberg, samtliga partners på advokatfirman Lindahl.