Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Kommunikatör

Lön för kommunikatör

Publicerad

Sören Lundgren Akavia porträtt medelålders man glasögon och mörk kavaj ser förtroendeingivande ut Akavia Aspekt
Du vill ha ett större ansvar på jobbet och upplever att du fastnat i din roll. Kan en ny arbetsgivare ge högre lön och nya utmaningar? Sören Lundgren, förhandlare/rådgivare på Akavia, svarar på en medlemsfråga om lön.

Medianlöner för kommunikatörer i Stockholm 2020 var 45 000 kronor i privat sektor.

Fråga: Jag är kommunikatör med examen 2012 och har jobbat med information och kommunikation sedan dess. Min arbetsgivare är verksam inom handelssektorn i Mellansverige och vi har drygt 200 anställda. På kommunikationsavdelningen har vi fyra tjänster. Jag har arbetat här sedan 2016 då jag började som interninformationsansvarig. Efter en smärre omorganisering har jag tappat en del ansvar och min utveckling verkar gå lite i stå. Lönen är idag 38 600 och har bara lyfts tresiffrigt de senaste lönerevisionerna. Jag känner mig redo för nya utmaningar och det lär få bli utanför detta företag. Kan även tänka mig att flytta för bättre jobb. Vad kan jag räkna med för lön om jag hittar en tjänst på högre nivå än den jag ”fastnat i” nu?

Läs också: Så hög lön bör en kommunikatör ha år 2022

Du skulle kunna höja din lön 7 000–15 000 kronor med en flytt och ett lite mer kvalificerat jobb

Svar: Omorganisationer kan ju vara lite drabbande och innebära stängda dörrar för en del medan det upplevs som möjligheter av andra kollegor.

Läs också: Det gäller vid omorganisation

Det är kanske dags för dig att ”rösta med fötterna” nu. Till att börja med kan vi se att statistiken visar att till exempel Stockholm erbjuder löner för handläggare och projektledare som inte i nämnvärd mån skiljer sig från mellersta Sverige i övrigt medan gruppen. Specialister betalas cirka 7 000 kronor mer.

Sören Lundgren, lönespecialist, Akavia.Göteborg avviker inte från lönerna utanför Sverige i övrigt. Det är tydligt att arbetsmarknaden domineras av Stockholm. Av förbundets kommunikatörer inom privat sektor är två av tre verksamma i huvudstaden.

 

 

Nedan några medianlöner för kommunikatörer i Stockholm:

  • 45 000 kronor för specialister i privat tjänst
  • 54 000 kronor för enhets-/ gruppchef i privat tjänst

Det tycks alltså som du skulle kunna höja din lön 7 000–15 000 kronor med en flytt och ett lite mer kvalificerat jobb. Kommunal sektor ligger en bit efter dessa löner, men den statliga har lönenivåer ganska nära privata sektorns.

Läs också: Staten gav högre lön till kommunikatörer år 2021

Kom ihåg att statistiken avser 2019 och vi nu befinner oss i 2020 års löneavtal. Ett nytt anställningsavtal idag innebär oftast att lönen sätts i 2021 års löneläge. Det bör man också ha med i bilden. För majoriteten av enhetschefer och specialister utgår ingen övertidsersättning. Viktigt då att man åtminstone kompenseras med fem extra semesterdagar.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

Sören Lundgren, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Sören Lundgren är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare  redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter. 

Inga personliga frågor publiceras.

Publicerad