Alla kan inte vara bästisar, men ibland dyker det upp någon på en arbetsplats som man verkligen inte gillar. Så vad gör man – bokar ett konferensrum med bästa jobbkompisen och ägnar närmaste timmen åt att baktala personen, eller ventilera som det ibland kallas. Nej, det är nog ingen lösning även om det kan kännas bra för stunden.

 

I tider av distansarbete kan problemen bli än större, då man missar kroppsspråk och nyanser i tonfall och mimik. En känsla av ogillande kan eldas på av missförstånd och haltande kommunikation. Något måste göras.

 

Författaren Carlos Valdes-Dapena ägnar en del av sin bok Virtual Teams: Holding the Center When You Can’t Meet Face-to-Face, åt problemet.

 

Hans första råd är att erkänna att det är ditt problem, inte den vidriga kollegans. Det är dina känslor du kan hantera, inte kollegans beteende. Det förutsatt att kollegan inte bryter mot lagar eller arbetsplatsregler.

 

Nästa steg är att identifiera vad det är du inte gillar. Försök att bena ut vilken del av denna motbjudande personlighet du har störst problem med. Carlos Valdes-Dapena hade en gång en skrytsam kollega. Eftersom han var uppfostrad till ödmjukhet skar det sig direkt. Men vara för att någon bryter mot de normer du vuxit upp med, innebär inte att personen gör fel.

Samtidigt var kollegans skryt baserat på ganska imponerande bedrifter, vilket också skapade ett sting av avund. Med de insikterna kunde han förstå sin motvilja, göra en distinktion mellan personlighet och profession och hitta ett sätt att samarbeta.

 

Det hjälper också att förstå varför det är viktigt att ni samarbetar, fortsätter Carlos Valdes-Dapena. Kanske är ni är båda duktiga på era expertområden och ingår i ett viktigt projekt. Kanske vill du framstå som en lagspelare inför din chef. Oavsett varför kan det vara bra att ha det i bakhuvudet, och plocka fram när kollegan känns extra motbjudande.

 

En annan strategi kan vara att sätta er ned och prata med varandra, om vad som är viktigt, vilka svårigheter du ser och höra vad kollegan tänker. Kanske har ni något gemensamt ändå.

 

 

Carlos Valdes-Dapena är en amerikansk föreläsare, författare och samarbetsguru. Mer om hans bok och teorier finns att läsa här.