Medlemmen har inte satt sig in i frågan om vilken pension hen kommer att få, och inom några år är det dags att gå i pension. Hur får man överblick över pensionen?
Fråga: Hur ska jag få grepp om min pension? Jag har arbetat på olika kommuner och arbetar nu på ett privat företag. Jag är 61 år och har, måste jag erkänna, inte engagerat mig i min pension förrän nu när jag är ganska nära att sluta arbeta. Jag får några slags kontobesked från olika ställen varje år. Vad gör jag?
Svar: Det är aldrig för sent att ta tag i sin pension! Här kommer några handfasta råd till hur du kan få koll på din pension.
Läs också: Så påverkas din pension av kriget i Ukraina
Börja med att skapa ett konto/logga in på minPension. Dina uppgifter hämtas från de pensionsbolag där du har dina pensionspengar. Efter ungefär en kvart kan du se din allmänna pension. När insamlingen är klar från pensionsbolagen får du ett mail och nu finns dina uppgifter om tjänstepension inlagda.
Vad är då egentligen minPension? Det är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Syftet med portalen är att ge en samlad bild av den totala pensionen. De flesta pensionsbolag lämnar information till portalen, den är oberoende (dvs. inget sälj) och kostnadsfri.
Läs också: Tjänstepension utan kollektivavtal?
Du ser din totala pension i dagsläget, dvs vad du hitintills har tjänat in i allmän- och tjänstepension. Du kan även registrera ev. privat pension, men tänk på att den uppgiften måste du uppdatera själv löpande.
Du kan även se din pensionsprognos, dvs vad din framtida pension förväntas bli, både allmän - och tjänstepension. Du får en sammanställning av vilka pensionsbolag som förvaltar dina pensionspengar. Genom att använda simulatorn kan du se hur olika val påverkar din pension. Du får en överblick över frågor som är bra att fundera på exempelvis. När ska du sluta jobba? Ska du gå i pension helt eller delvis? Ska du ta ut alla pensioner samtidigt eller varje pension var för sig? Under hur lång period vill du ta ut respektive pension? Hur tänker du kring efterlevandeskydd? (dvs. vissa pensioner går att ärva för efterlevande men då minskar din egen pension).
Läs också: Maxat liv som tidig pensionär
Eftersom du är över 54 år har du även tillgång till uttagsplaneraren där du kan planera dina pensionsuttag i detalj. Du kan testa olika varianter av uttag och sedan kan du få en aktivitetslista som visar vad du behöver göra, samt när och hur. Observera, att du måste kontakta och ansöka hos respektive pensionsbolag för varje pension du avser att ta ut. Notera att om du påbörjat uttag av tjänstepensionen kan du inte pausa den. Den allmänna pensionen ansöker du hos Pensionsmyndigheten. Den allmänna pensionen är flexibel när det gäller uttag, du kan pausa ett påbörjat uttag och du kan ta ut pensionen till en viss del.
Få hjälp att granska ditt anställningsavtal
Akavias specialister och förhandlare/ rådgivare är utbildade i att hitta de fällor som anställningsavtal kan innehåll. Låt Akavias experter hjälpa dig när du byter jobb. Kontakta rådgivningen för att få hjälp med ditt avtal, innan du skriver på.
Verkar minPensions uppgifter stämma? I de allra flesta fall stämmer de inrapporterade uppgifterna, men det kan exvis. hända att du inser att du inte har erhållit tjänstepension från en fd. arbetsgivare eller att det verkar som att för låg lön har legat till grund för din tjänstepension. Tag tillfället och undersök att din tjänstepension är korrekt och om den inte är det, påtala det för arbetsgivaren.
Jag vill även passa på att tipsa om minPensions kunskapsbank om pension. Här finns informativ och lättförståelig text för att få koll på pensionen. Även de olika pensionsbolagen och valcentralerna (adminstrativ hub som fakturerar arbetsgivaren dina pensionspremier och sedan sänder dem vidare till valt pensionsbolag) har mycket matnyttig information på sina webbplatser.
Fler tips som lär dig mer om pension
- Pensionsmyndigheten och deras webbinarier, tex. För dig som snart planerar att ta ut pension.
- Akavia erbjuder pensionswebbinarier om flera av de kollektivavtalade tjänstepensionsplanerna. Du hittar kalendariet i Akavias utbud av föreläsningar.
- Skatteverket ger information om hur din skatt påverkas beroende på vilken ålder du börjar ta ut din pension.
Läs också: Hantera övergången till pensionärslivet
Åsa Harvig, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.
Åsa Harvig är en av Akavias förhandlare / rådgivare. Hon svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias rådgivning.
Det här får du som medlem i Akavia
Publicerad