En HR Business Partner tjänar i medianlön 55 000 kronor i månaden. Men det beror förstås på din ålder, vilken sektor du jobbar inom och var i landet. Löneexpert Caroline Lindeberg ger svar på löneläget för personalvetare.

Fråga: Jag har efter min examen inom HR från Umeå Universitet 2007 arbetat som HR-generalist och HR-specialist inom några olika bolag inom främst privat sektor.

Jag har via en god vän inom blivit uppmuntrad att söka en roll som HR Business Partner på ett mellanstort bolag inom industrisektorn där hon redan jobbar. Annonsen säger att jag skulle ingå i ett team med fem andra HR Business Partners och jag skulle särskilt arbeta inom arbetsmiljöfrågor och diskriminering förutom att stötta cheferna på arbetsplatsen.

Jag funderar nu på löneläget för denna tjänst och vad jag kan begära? Rollen är i Stockholm och bolaget har kollektivavtal.

Svar: Det låter som en intressant ny tjänst och ett bra steg framåt i karriären inom HR. Det är positivt att höra att bolaget har kollektivavtal då det ger dig ett förmånspaket som innebär tjänstepension, sjuklöneutfyllnad och rätten till lönerevision bland annat.

Caroline LindebergNär jag tittar på Saco-lönesök för rollen som HR Business Partner så ser jag att medianlönen kopplat till ditt examensår ligger på 55 000 kronor samt undre kvartil 52 000 kronor och övre kvartil på 60 600 kronor.

Notera då att Akavia just skickat ut vår löneenkät där vi samlar in lönerna från våra medlemmar från 2023, varför dessa nivåer utgår från 2022 års löneläge.

Jag kan därtill tänka mig att vid en anställning kan det vara så att du kommer erbjudas att gå in på 2024 års löneläge. Du kan därför tänka att med en generell uppräkning av dessa nivåer till 2024 års löneläge så hamnar medianen i stället på 57 200kr samt undre kvartil på 55 700kr och övre kvartil på 65 000kr.

Jag passar även på att påminna dig om att du bör förhandla om en tillsvidareanställning direkt om arbetsgivaren av något skäl skulle föreslå en provanställning. Då jag noterar att du söker dig till ett bolag inom industrisektorn vill jag där också informera dig att om de omfattas av Teknikavtalet så finns där ingen anställningsform som heter provanställning varför det även av detta skäl bör röra sig om en tillsvidareanställning direkt.

Läs också: Det tjänar en specialist på marknadsföring

Läs också: Så mycket tjänar en business analyst

Läs också: Högre lön efter utbildning till projektledare

Caroline Lindeberg, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Caroline Lindeberg är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon svarar på medlemmarnas frågor i tidningen. Caroline Lindeberg är också specialist på löner. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.