Att ha ett professionellt nätverk är bra på både ett personligt och karriärmässigt plan, det är nog de flesta överens om. Nytt jobb, befordran och löneökning kan ofta bero på ett väloljat nätverk.

Men varför är det då så svårt att nätverka utan att känna sig falsk, frågar sig ledarskapskonsulten Dina Smith i en krönika i Fast Company. Enligt forskning hon tagit del av kan ett professionellt nätverkande för vissa personer leda till starka obehagskänslor, som att de säljer sig och gör avkall på sin personliga moral. Man känner sig helt enkelt smutsig. Och det gäller särskilt personer som har störst behov av att utveckla sina nätverk: personer i början av karriären, nya i branschen eller på andra sätt utan makt.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Men så behöver det inte vara, menar Dina Smith. Istället för att tänka på vad man själv kan få ut av nätverkandet, bör man fokusera på vad man kan bidra med. Det ger en bättre magkänsla och känns mindre beräknande. Börja med att ge, och i slutänden kommer du att få.

Nätverksproffset Anna Svahn om hur du ska tänka när du bygger ditt nätverk

Men har man så mycket att komma med då, frågar man sig kanske som nykomling i branschen? Kanske inte när det gäller konkreta affärsmöjligheter, erfarenhet eller kontakter. Men man har ju sitt nykomlingsperspektiv, som många mer erfarna branschpersoner fascineras av.

Och man har sina öron.

Att ställa frågor och lyssna uppmärksamt är inte bara ett sätt att lära sig nya saker. Det är också ett av de bästa sätten att skaffa nya vänner och kontakter. Alla gillar att prata om sig själva, det svåra är att hitta någon som vill lyssna.

Låt det gå några dagar innan du skickar en initierad uppföljningsfråga till någon du lyssnat noga på – sen är ni vänner för livet.

Dina Smiths krönika i Fast Company kan läsas här.

Så mycket förlorar medlemmarna på obetald övertid

Gratisjobbet
Tre av fyra Akavia-medlemmar arbetar ofta över, många flera timma ri veckan. Nästan var tredje får inte kompensation för sitt övertidsarbete. Det visar en ny undersökning. Akavia Aspekts granskning om det obetalda övertidsarbetet publicerades i mars 2021.

Så mycket förlorar du på obetald övertid

Sveriges åklagare är tidspressade

Återkommande övertidsarbete kan vara ett hot mot hälsan

Coronan skapar ökade krav på att kunna stänga av jobbet

Arbetsplatsen där få jobbar övertid