Magnus Erstrand fick nytt jobb när han var 61 år. Nu vill han inspirera andra att följa sina drömmar oavsett ålder.

– Jag vill bidra positivt till åldersfrågan. Det går att få ett nytt jobb oavsett ålder, dessutom ett drömjobb. Jag fick mitt drömjobb i februari som generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet och jag är 61 år.

Läs också: Byta jobb efter 50 års ålder - så tacklar du ålderismen

Hösten 2018 när han var 57 år valde han att lämna sin anställning.

– Det dök upp en massa kraxande. ’Hur kan du? Du kommer aldrig få ett jobb igen’. Två år senare jobbade jag som ledarskapskonsult på en annan organisation.

Hans främsta tips är inställningen att det går att lyckas.

– Det är viktigt att inte gå in en negativ spiral, att inte tänka att åldern är ett problem utan att röra sig som man alltid gjort, att tänka att jag fortfarande har lusten, energin och kompetensen. Det är en överlevnadsfråga.  

Därtill gäller det att bygga och underhålla relationer, se den tid man har fått om man är mellan jobb som en möjlighet till personlig utveckling, sätta mål, fira etappsegrar, ha fokus på nuet och verkligen hålla fokus på den fysiska hälsan och på rutiner.

Läs också: Därför behöver du en treårsplan för din karriärutveckling

Hur hittade rekryteraren  dig inför detta jobb?

Magnus Erstrand– Jag hade en relation till tidigare generaldirektören för Friskis och Svettis, som jag lärde känna under tiden på Lillsved som rekommenderade mig. Det gäller att alltid hålla igång kontakterna. Det blir väldigt tydligt mellan jobb vilka som finns där och kliver fram.

 – Vi människor vill hjälpa varandra. Döm inte, bli inte ledsen eller besviken om någon inte svarar. De kanske inte fick mejlet, inte värderar det och så vidare. Ta vara på dem som vill hjälpa istället. Våga sadla om, våga gå till något nytt och spännande, manar han. 

Läs också: Omvänt mentorskap utvecklar och attraherar

Magnus Erstrands tips för att lyckas 

  • Satsa på relationer. Bygg och underhåll dem. Underskatta inte redskap som telefon och personliga möten.       
  • Se det som en möjlighet till personlig utveckling att vara mellan jobb. Det finns massor man kan lära sig genom kurser och frivilliga uppdrag som man annars inte hinner.   
  • Håll fokus på fysisk hälsa och rutiner
  • Ha fokus på nuet, värdera varje dag.
  • Sätt mål att sträva efter, som exempelvis att nå ett antal Linkedin-kontakter, att förse dem med inlägg, ha träffat ett antal personer per dag, ha sökt visst antal jobb, åka en viss runda på skidor på en viss tid.
  • Fira segrar i halvtid, när det gått bra, när du haft en bra dag med möten, intervjuer eller liknande så att du inte går dig trött.
  • Vårda den närmaste relationen och familjen.