Alla kan inte vara bästisar, men ibland dyker det upp någon på en arbetsplats som man verkligen inte gillar. Så vad gör man – bokar ett konferensrum med bästa jobbkompisen och ägnar närmaste timmen åt att baktala personen, eller ventilera som det ibland kallas. Nej, det är nog ingen lösning även om det kan kännas bra för stunden.

I tider av distansarbete kan problemen bli än större, då man missar kroppsspråk och nyanser i tonfall och mimik. En känsla av ogillande kan eldas på av missförstånd och haltande kommunikation. Något måste göras.

Författaren Carlos Valdes-Dapena ägnar en del av sin bok Virtual Teams: Holding the Center When You Can’t Meet Face-to-Face, åt problemet.

Hans första råd är att erkänna att det är ditt problem, inte den vidriga kollegans. Det är dina känslor du kan hantera, inte kollegans beteende. Det förutsatt att kollegan inte bryter mot lagar eller arbetsplatsregler.

Läs också: Dina känslor är ditt ansvar - psykologen ger råd

Nästa steg är att identifiera vad det är du inte gillar. Försök att bena ut vilken del av denna motbjudande personlighet du har störst problem med. Carlos Valdes-Dapena hade en gång en skrytsam kollega. Eftersom han var uppfostrad till ödmjukhet skar det sig direkt. Men vara för att någon bryter mot de normer du vuxit upp med, innebär inte att personen gör fel.

Samtidigt var kollegans skryt baserat på ganska imponerande bedrifter, vilket också skapade ett sting av avund. Med de insikterna kunde han förstå sin motvilja, göra en distinktion mellan personlighet och profession och hitta ett sätt att samarbeta.

Det hjälper också att förstå varför det är viktigt att ni samarbetar, fortsätter Carlos Valdes-Dapena. Kanske är ni är båda duktiga på era expertområden och ingår i ett viktigt projekt. Kanske vill du framstå som en lagspelare inför din chef. Oavsett varför kan det vara bra att ha det i bakhuvudet, och plocka fram när kollegan känns extra motbjudande.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

En annan strategi kan vara att sätta er ned och prata med varandra, om vad som är viktigt, vilka svårigheter du ser och höra vad kollegan tänker. Kanske har ni något gemensamt ändå.

Carlos Valdes-Dapena är en amerikansk föreläsare, författare och samarbetsguru. 

Utmaningar löser du bäst med stöd

Du som har en utmanade  arbetssituation kan kontakta Akavias rådgivning. Där finns erfarna förhandlare/ rådgivare  som kan ge stöd och råd  om det hettat till på jobbet.  Här kan du få hjälp.

Granskning om hot och hat på arbetsplatser

Var fjärde medlem har utsatts för hot, våld eller trakasserier

Var fjärde Akaviamedlem som arbetar inom vissa kommunala och statliga myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier på jobbet under de senaste två åren. Mest utsatta har anställda inom Kronofogden och Migrationsverket varit.
– Nu krävs det åtgärder, säger Akavias ordförande Lee Wermelin.
Här hittar du vår stora granskning om hot mot tjänstepersoner som bara gör sitt jobb som publicerades i oktober 2021.

En av fyra medlemmar hotas på jobbet

Arbetsplatserna som är mest utsatta

Åklagaren: Jag känner mig ensam och utsatt

”Vi får lära oss att hantera situationen”

”Risk att hotade inte vågar utföra sitt arbete”

”Viktigt att ha policy för nolltolerans”

Ministern: ”Vi ser över ökat skydd”

Läs också: Så kan du göra om du känner dig otrygg i jobbet

Läs också: Åklagarna får ny säkerhetsavdelning

Akavia efterlyser åtgärder för ökad trygghet

Behöver du hjälp på jobbet, kontakta Akavia för rådgivning