Fredric Henric af Chapman var skeppsbyggaren som i slutet av 1700-talet var chef för Karlskronavarvet. Han ledde där en lysande epok inom svenskt skeppsbyggeri.

På Skärva vid Nättraby, tvärsöver vattnet från varvet, uppförde af Chapman en bostad där han i lugn och ro kunde ägna sig åt studier och skrivande. Chefskapet utövade han stundtals genom att från ett utkiksfönster övervaka arbetarna vid varvet med hjälp av kikare. 

Pandemin har ställt den digitala utvecklingen på snabbspolning. Kontoret har flyttat hem. Många chefer kan känna sig som af Chapman när de på avstånd spanar över medarbetarna via skärmen.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Birgitta RydellOavsett corona finns två digitala trender som om-skapar arbetsmarknaden. Algoritmerna tar över arbetsuppgifter även i kvalificerade yrken. Många akademikerjobb kan utföras från i stort sett vilken plats som helst. Hela landet, hela Europa – ja, hela världen kan bli din arbetsplats. Även om vi delvis kommer tillbaka till kontoren, kommer många att vilja mixa arbete från kontoret och hemmet.

Läs också: Kollektivavtal ger mer pang för pengarna

För ledarskapet innebär det att fokus på medarbetarnas ”plats och tid” ersätts av sökarljus på ”leverans och tillit”. När vi är mindre på kontoret kan chefen inte förlita sig på småsnacket i korridoren eller vid kaffe-apparaten. Det blir i stället viktigare med regelbundna, mer uppstyrda digitala avstämningar. På distans blir det också svårare för chefen att känna hur medarbetaren har det i livet just nu. Därför blir det ännu viktigare att ställa frågor om läget och att verkligen lyssna på svaret. Hur mår du? Vad behöver du? 

Goda ledare kommer att behöva andra talanger än förr. De karismatiska, storvulna och inspirerande ledarnas tid är kanske förbi. I stället är det förmågor som att kunna lyssna in, skapa ett sammanhang och bygga tillit som kommer att vara det vi i framtiden i första hand söker hos goda ledare. Och de kommer att utöva ledarskapet på fysiskt avstånd, tittande på skärmen, ungefär som af Chapman med sin kikare för snart 250 år sedan.