När Amanda Öberg skulle ut i arbetslivet förra året började hon titta på traineeprogram och hittade ett som passade henne. Hon har alltid varit intresserad av miljö- och klimatfrågor och har gjort praktik i Bryssel med fokus just på miljöfrågor där hon hamnade hon mitt i EU-politiken. Traineeprogrammet på BalticWaters2030 fångade hennes intresse.

– Jag blev kallad till två intervjuer och fick skicka in examensbevis och ett arbetsprov. Jag upplevde det inte som svårt att få platsen. Det handlar om att ha ett intresse och engagemang för frågorna och viljan att lära sig, säger hon.

Genom traineeprogrammet fick Amanda Öberg vidareutveckla ett intresse hon redan brann för.

– När jag såg deras program tänkte jag att det var en perfekt övergång ut i arbetslivet för mig. Programmet fokuserar på att överbygga glappet mellan forskning och politik som jag redan har varit inne på under min praktik.

Läs också: Så funkar traineeprogram 

I dag sitter Amanda Öberg på en nyetablerad tjänst på SLU i Uppsala. Vid institutionen för mark och miljö är hon forskningskommunikatör, men också deras ögon och öron utåt mot omvärlden.

– Jag stöttar våra forskare med att nå ut med deras resultat till bland annat politiker, jordbrukare och näringsliv. Jag utvecklar strategier, skriver artiklar och nyhetsbrev, gör uppslag åt en referensgrupp i ett EU-projekt och så bygger jag upp en samverkansplattform för vår verksamhet, säger hon och pekar på att både praktiken i Bryssel och traineeprogrammet var avgörande för att hon skulle få tjänsten.

Amanda Öberg har just det självförtroendet som krävs för rollen, en styrka som hon menar bland annat kommer från traineeprogrammet.

– Programmet konkretiserade min karriärväg. Där fick jag väldigt bra handledning. Det kan vara ganska tufft som ung i arbetslivet
så det stödet var ovärderligt.

Läs också: Hitta sommarjobbet i en utmanade tid

Genom traineeprogrammet fick Amanda Öberg vara med ute
i fält och delta i forskarnas arbete. Hon fick dessutom en inblick i miljöpolitiken genom dialog med politiker i riksdagen.

– Under programmet lärde jag mig forskningsvärldens vokabulär och att översätta det till politikerspråk.

Till studenter som funderar på att söka till ett traineeprogram säger hon:
– Våga kasta dig ut och tro på dig själv.

Amanda Öbergs råd till studenter som söker traineeprogram

  1. Visa att du har stort intresse för frågor som rör programmet.
  2. Visa att du har en målsättning med det du gör.
  3. Ta för dig, ställ frågor och våga vara dig själv.
  4. Var som en svamp: ta till dig all kunskap du kan.

Tänk på det här när du söker traineeprogram

  1. Finns det ett tydligt program från arbetsgivaren med relevanta uppgifter?
  2. Finns det en handledare?
  3. Får du marknadsmässig ingångslön?
  4. Finns det en plan för fortsättningen efter trainee­programmet?

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.