Att söka jobb kan alltid vara lite pirrigt, särskilt i corona-tider. Men genom att tro på sig själv, vara flexibel, läsa på om företaget du söker jobb på, nätverka och inte missa detaljerna kommer du långt, slår Kristin Olofsson fast.   

– Tro på dig själv. Det är en fördel att vara nyexad. Du har helt färsk kunskap. Många arbetsgivare vill ha det, kanske större mer än mindre.

Nu gäller det dessutom att vara flexibel för hemarbete, framhåller hon.

– Det är inte superlätt med videointervjuer, men du måste visa att du är beredd att ta ett stort ansvar, vara kommunikativ och tala om vad du inte förstått. 

Läs också: Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv

Framförallt gäller det att vara påläst om branschen, företaget och vad du vill.

– Det brukar många vara bra på. Du har studietekniken, använd den. Visa dina kunskaper, men också att du är ödmjuk och vill lära dig. 

Det är superviktigt att inte slarva med cv:t, understryker Kristin Olofsson.

– Det är viktigt att se till att ha ett bra cv. Det finns guider för hur man gör. Missa inte att skriva ditt telefonnummer och vi vill ha den färskaste erfarenheten högst upp. Beskriv vad jobbet gått ut på, stapla arbetsuppgifter och ansvarsområden.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Ta upp sommarjobb, om du varit engagerad i något extra under studietiden, allt som visar på ansvar och engagemang, tipsar hon. Det kan vara att du varit fotbollsdomare, att du haft en praktikplats eller liknande och fått ett omdöme för det.

– Tänk inte att något är för litet och obetydligt, utan ta upp så mycket som möjligt som kan vara relevant för tjänsten. Vi tittar mycket på om man tagit på sig något extra, till exempel varit engagerad i en studentförening.

Läs också: Nätverka under studierna

Att nätverka är också kanonviktigt, poängterar hon.

– Yrkesnätverket Linkedin är ett fantastiskt arbetsredskap. Det är jättebra för att knyta kontakter, gå med i grupper, engagera sig i frågor som berör ens område, få jobbtips och passa på att synas.

– Det finns företagssidor på alla sociala medier. Men börja med Linkedin. Man är mer öppen för affärsmässiga kontakter där, men du behöver bidra med något själv för att visa att du är drivande. Dela artiklar i branschen, ha något du går igång på på riktigt, till exempel jämställdhet och lägg ut artiklar och forskning om det. 

Kristin Olofsson

Du måste visa ett driv när du söker jobb och att du är öppen för jobb, understryker hon.

– Man vill gärna se det. Personliga egenskaper blir viktiga då du inte har en erfarenhet att visa på. Var även öppen och intresserad.  

Kunskaper om sociala medier och hur man kan jobba med det är också jättebra att komma in med. Det är något som många företag efterfrågar, uppger hon. 

– Andra heta områden just nu är hållbarhet och jämställdhet.

Förutom ditt cv är det viktigt att även få med ett personligt brev, anser hon.

– Det ska vara riktat till bolaget du söker dig till. Skriv exempelvis “Jag ser att ni har de här värderingarna. De går helt i linje med vad jag tycker”. Undvik floskler, det går sällan hem. Vissa tar bort den personliga presentationen, men jag ser det som positivt när en kandidat valt att förklara mer på vilket sätt de gör nytta.   

Läs också: Så får du första jobbet som nyexad

Eftersom rekryterare inte är experter på alla jobb vill hon gärna att de som söker använder termerna i annonsen. Många försöker vända sina negativa egenskaper till positiva i intervjusammanhang, men det får tummen ned.

– Jag brukar fråga efter tre styrkor och vad du skulle kunna utveckla. Om någon säger “Jag tycker att jag är dålig på att planera”, tycker jag att det är positivt att man vet om det. Då först kan man börja kompensera med en kalender till exempel. Alla har vi områden vi kan utvecklas inom. Undvik klyschor som att “vara bra på att hålla många bollar i luften” och var alltid artig.

– Var proaktiv och kontakta rekryteringskonsulter.  

Var finns jobben?

– Stora svenska industribolag har kommit långt i sitt miljöarbete, inom jämställdhet och mångfald. De tar in nyexade som en del i det och ser fördelen med det. Många bolag som jobbar med förpackningar, exempelvis Tetra Pak, har kommit jättelångt när det gäller miljöaspekter. Jag tror att nyexade har mycket att bidra med, de ser värdet i det. Det är lättare att lära sig på storbolag, processerna finns, så passa på att förkovra dig. Jag jobbar med ett par bolag inom svensk industri. De har gått bra överlag under corona. 

Läs också: Så får du bästa villkoren som nyexad

– Även mycket inom näthandel och livsmedel går bra. Här finns många stora trygga bolag. Om du kommer in på ett stort bolag som växer finns möjlighet att lära och avancera. 

Ska man fortsätta plugga?

– Det är oftare till en fördel än en nackdel, men det är bra att jobba under tiden. Det är otroligt många som söker jobb nu.   

Vilka personliga egenskaper värdesätter ni och arbetsgivarna?

– Det beror en del på tjänsten, men ofta är flexibilitet och att man är strukturerad egenskaper som efterfrågas. Även att man är kommunikativ, det är en egenskap som är bra att ha inom alla jobb.

De värsta fallgroparna vid anställningsintervjuer

  • För många klyschor. Vad betyder många bollar i luften för dig?
  • Om jag upptäcker att de kulturella värdena inte passar mig. Vissa gillar att nå mål genom att tävla, andra genom att samarbeta.
  • Det är viktigt att referenspersonerna är förberedda och vet vilken typ av jobb det gäller. Det har hänt att jag ringt referenspersoner, som inte varit medvetna om att de skulle vara referens.
  • Undvik att ta hjälp av förälder eller partner. Jag som rekryterare vill se att du som kandidat är självgående.

Källa: Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.

Så funkar rekryteringsprocessen

  • Sållning av kandidater utifrån ansökan
  • Kompetensbaserade intervjuer. Vilka arbetsuppgifter har du haft? varför slutade du? Tips: Säg inte ni som bolag gjorde, utan berätta vad din del var. 
  • Personlighetstest. Intervjuer och personlighetstest har olika vikt för olika jobb.
  • Referenser. Jag försöker säga att referenspersoner är det man ska lägga minst fokus på. Jag förväntar mig att referenspersonerna säger det jag förväntar. Det är mer uteslutande. De negativa sidorna gräver vi fram i intervjuer och tester. Vi kontaktar referenspersonerna, som alla får samma fråga om hur kandidaten agerar i en viss situation.

Källa: Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.