I USA har priset för kurslitteraturen för collegestudenter ökat tre gånger så mycket som inflationen sedan 1977, enligt statistik från Bureau of Labor Statistics Data. Man kan anta att utvecklingen varit liknande i Sverige. För en svensk student kostar kursböckerna, enligt några år gamla uppgifter, i snitt cirka 3 000 kronor per termin. Inte så konstigt då att det på senare år vuxit fram flera digitala tjänster för kurslitteratur. Philip Axelssons Studentapan är ett sådant exempel.

Läs också: Så får du din studieekonomi att gå ihop

Här är hans råd för att sänka kostnaden:

  1. Avvakta. Vänta med att köpa litteraturen tills du vet att du verkligen kommer att ha användning för den. Lärare väljer att vara på den säkra sidan och har hellre för många böcker än för få på litteraturlistan.
  2. Köp begagnat. Du kan spara upp till 70 procent jämfört med nypriset genom att köpa begagnat, och sparar även på miljön. Olika Facebook-grupper är det populäraste sättet, men se upp för bedrägerier.
  3. Låna i förväg. Be om titlarna i förväg och låna på biblioteket när böckerna fortfarande finns tillgängliga. Låter det smörigt att kontakta läraren innan introduktionsföreläsningen? Vem bryr sig, när du sparar pengar.
  4. Dela. När du ändå behöver köpa nytt, dela på böcker och kostnad. Kräver planering. Jag rekommenderar att man är högst tre som delar. Bäst är att vara två, redan där har man halverat kostnaden.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Läs också: Så kan stressade studenter strukturera livet

Fakta om digitala tjänster för kurslitteratur

  • Studentapan.se Grundaren Philip Axelsson fick idéen till Studentapan när han själv började plugga. På hemsidan, som lanserades i januari 2014, kan studenter tjäna pengar på sälja studiematerial av olika slag. Det är också en marknadsplats för att köpa och sälja begagnad kurslitteratur. Visionen är att skapa ett ”Netflix/Spotify” för kursböcker där författare och lärare kan publicera böcker direkt och kringgå förlagen.
  • Bookboon.com År 2005 blev det danska företaget det första nätbaserade bokförlaget i världen att ge ut kostnadsfria kursböcker för studenter. De flesta böcker är på engelska, men det finns även böcker på svenska. Tonvikten ligger på ämnen som teknik och ekonomi. E-böckerna finansieras via annonser från företag som vill nå studenterna. Det är också skälet till varför du måste registrera dig för att hämta hem kursböckerna.
  • Sture Student 2.0. Med appen, som skapats av studenter, kan du sälja och köpa begagnad kurslitteratur. Den som letar efter en speciell bok kan lägga den i ”Min önskelista” så skickar appen en push-notis när boken har kommit in. Det är enkelt att lägga upp en egen annons och man kan sortera böckerna efter pris och närhet. Numera går det även att köpa ny kurslitteratur via ett samarbete med Cdon.com.

Texten har varit publicerad på Civilekonomen den och är skriven av Mona Johansson.

Den här texten har tidigare varit publicerad

Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.