Du kan spara pengar och tid genom att plugga smartare. Ibland kan det räcka med att läsa en enda sida i en bok, begär ut tentor och plugga in dem och bygg ett eget köp- och säljnätverk för kursböcker i sociala medier. Här är två nyexade studenters bästa studie-hack för dig som pluggar.

Daniel Ghazi och André Kelmendi Jansson är personalvetare – med magisterinriktning på arbetsrätt respektive management – och har nyligen avslutat sina utbildningar. Nu är de traineer på Akavia, och är måna om att hjälpa studenter att spara pengar utan att egentligen göra avkall på något.

– Kurslitteratur är en tung utgiftspost för en student. Men det går att komma undan billigare, och mycket handlar om samverkan med studenter i andra årskurser. Vilket samtidigt är ett bra sätt att skaffa vänner – och få ett nätverk som kan vara väldigt användbart ute i arbetslivet, säger Daniel Ghazi som har erfarenhet att både ha haft och varit fadder.

André Kelmendi Jansson konstaterar samtidigt att det är många nya studenter som även missar att de kan spara sin egen energi genom att plugga smartare.

– Det största felet många gör är att de djupläser varje sida i all litteratur. Det blir för mycket information att ta in, och man förlorar möjligheten att ta till sig det som verkligen är relevant. Dessutom blir man stressad, eftersom det är så krävande, säger han.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Då är det bättre att fokusera på att repetera vad som sagts på föreläsningarna och seminarierna, menar han.

– Det kan du exempelvis göra tillsammans med andra klasskamrater i smågrupper. Genom att bilda studiegrupper kan man sitta och diskutera, men också ifrågasätta varandra i grupp. Det tycker jag är ett smart sätt att plugga, som gör att man ofta minns kursinnehållet mycket bättre.

Han passar på att bjuda på ett konkret tips vad gäller studieteknik:

– Jag har använt ChatGPT för att sammanfatta texter. Inte för att använda resultaten som en egen text, utan att lättare förstå ett kapitel som känns tungt – jag matar in låt säga 2000 ord och ber att få en sammanfattning på 200 ord.

Ytterligare ett tips han vill skicka med rör ett helt annat område:

– Till en början underskattade jag hur mycket det gick att spara med hjälp av studentapparna Mecenat och Studentkortet. Kolla igenom vilka rabatter som finns där; det är garanterat fler än du tror, till exempel på mat och gym.

Daniel Ghazi vill också lyfta möjligheten att förbättra ekonomin med hjälp av att låta studiemedlen jobba åt dig:

– Du kommer aldrig att hitta ett lån med bättre ränta. Så även om du inte tycker att du behöver hela beloppet, ta ut det fullt och sätt in det på ett konto med en högre ränta. Det kan räcka med ett vanligt sparkonto. *Ränteskillnaden blir ett smidigt tillskott i kassan. 

* Tänk på att ränteinkomster räknas med i fribeloppet, det vill säga gränsen för mycket inkomster du får ha utan att dina studiemedel påverkas. Läs mer om fribeloppet för studiemedel

Fem tips – så sparar du pengar på kurslitteraturen

  • 1. Kolla vad som verkligen behövs

Det finns ingen anleding att stressa iväg och köpa all kurslitteratur. I vissa fall behöver du enbart ett kapitel, eller ibland till och med bara några sidor, från en kursbok. Innan du köper böckerna, fråga äldre studenter och föreläsare om råd kring hur du ska tänka. Det kanske räcker att man köper en bok och lånar två andra.

Fråga den kursansvariga om det är nödvändigt att ha den senaste upplagan. Om svaret är ’ja’, ta gärna in en ’second opinion’ från någon som nyligen gått kursen. Ofta går det att klara sig lika bra med en äldre – och därmed billigare – upplaga.

Be den kursansvariga om tips på alternativ litteratur. Har du tur finns det till och med något på institutionen som du kan låna.

  • 2. Skaffa en bokfadder

Se till att så snabbt som möjligt lära känna någon som går en årskurs över dig som både kan ge dig råd och sälja den  kurslitteratur som behövs till dig. Det ofta enkelt att hitta en sådan person, för alla tycker om att kunna dela med sig.

Stäm av med en ’bokfadder’ vad som är viktigt, fråga om du får ta del av gamla anteckningar och tidigare tentor. I böckerna du köper lär det också finnas noteringar som kan vara värdefulla.

Bli själv fadder till en eller flera som du i din tur kan sälja böckerna till. Det är mycket enklare än att sälja via någon plattform, även om det går att sälja via Campus-bokhandeln så slipper du deras avgifter. Dessutom kan ju dina ’fadderbarn’ bli en del av ditt kommande nätverk.

På vissa lärosäten finns etablerade Facebook-grupper för litteraturförsäljning mellan årskurserna. Om det inte finns där du studerar kan det vara värt att se om det går att starta en sådan. Det kan röra sig om en hel del pengar. En ny bok kan kosta 1500 kronor, och en begagnad dito 700 kronor.

  • 3. Be om gamla tentor

Använd gamla tentor för att få ut information om allt från hur den kursansvariga formulerar frågorna till vilken nivå på svaren som förväntas. Mejla institutionen och be om flera olika versioner av en tenta: med högt, mellan- respektive lågt betyg. Då kan du få en bra bild av hur bedömningarna görs. 

Det framgår antagligen också om det är några speciella ämnen eller områden som den kursansvariga är extra intresserad av. Om så är fallet lär det komma frågor på det även denna gång.

  • 4. Hitta digital litteratur

Det är en hel del kurslitteratur som finns fritt tillgänglig – fullt lagligt – i pdf-format för nedladdning. Kanske inte den svenska litteraturen, men den engelska. Det kan även vara en engelsk utgåva av en svensk bok som ingår i kursen, kolla i så fall med den kursansvariga om det kan gå lika bra med den engelska.

Det går att hitta sammanfattningar av böcker som i vissa fall fungerar lika bra som originalboken.

Googla, litteraturen kan finnas på väldigt olika ställen. Juridikstudenter kan hitta en hel del på Juno. 

Vissa tentor kräver att du har boken med dig, det skiljer sig mycket mellan olika kurser och ämnen. Ta reda på vad som gäller din kurs.

Om du behöver referera till böcker i inlämningsuppgifter eller uppsatser, och böckerna inte är tillgängliga på biblioteket, kan du enkelt använda källor som är tillgängliga i Google Books genom att söka upp ämnesord i sökfältet. Där får du en referens helt gratis.

Använd Remarkable-appen istället för att köpa anteckningsblock. Med den kan du göra din egna avteckningar i bland annat pdf-filer och Powerpoint-presentationer.

  • 5. Använd biblioteken

Kolla vad som finns inne av kurslitteraturen på biblioteket. Förutom universitetsbiblioteket kan det vara värt att leta även på de vanliga folkbiblioteken, där det också händer att böckerna finns i katalogen. Eventuellt går det att fjärrlåna en bok från ett bibliotek på annat håll i landet, men där har biblioteken lite olika policyer.

Ibland kan böckerna endast finnas som referenslitteratur, så att du inte får låna med dem. Men det behöver inte vara något problem, speciellt inte om det bara är någon enstaka sida som du behöver kolla.

Om du behöver ha tillgång till en bok längre än den ordinarie låneperioden, kolla vad de har för regler när det gäller förseningsavgifter. Det kan vara billigare att betala avgiften än att köpa boken. Men då bör du samtidigt ha koll på om du riskerar att bli avstängd från lån om du drar på dig flera förseningsavgifter.

Läs också: Så fungerar fribeloppet för studiemedel

Läs också: Så får du din studieekonomi att gå ihop

Läs också: Studera med dolda funktionshinder? Så fixar du plugget