Konsten att hantera härskarteknik (bok) 
Härskarteknik, Annakarin Nyberg, Erica Dahlgren

Vad skiljer härskarteknik från relevant kritik i arbetslivet? Är det svårt att upptäcka härskarteknik på jobbet?

För att hitta svar går författarna tillbaka till härskarteknikens vetenskapliga grunder. Boken vill ge läsaren en handfast verktygslåda för att förstå, bemöta och hantera de sociala makt- och positioneringsspel som omgärdar våra arbetsplatser.

Läs också: Vanliga härskartekniker och hur du bemöter dem

Tips på smart kompetensutveckling (bok)
Upskill och reskill – smart kompetensutveckling för dig, teamet och din organisation, Pär Lager

Pär Lager visar hur vi kan ta vara på de nya möjligheter till lärande som finns idag, från gratis onlinekurser på världens främsta universitet till nya pedagogiska verktyg och smart omvärldsbevakning. I boken beskriver han vägen mot en kultur av lärande i olika steg, med målet att läsaren ska kunna lyfta kompetensutvecklingsarbetet i din organisation till nästa nivå. 

Läs också: Pär Lager om hur du kan ägna dig åt "vardagslärande"

På djupet med Elaine Eksvärd (poddavsnitt) 
I huvudet på en entreprenör ADHD är ingen superkraft, Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd är välkänd som retorikexpert på TV4, succéförfattare, föreläsare och förkämpe för barns rättigheter. Nyligen diagnostiserad med ADHD har hon fått svar på varför hon jagat dopaminpåslag genom åren. Ett samtal om bagaget att bära en funktionsnedsättning, lyckan att driva bolag med maken och boken Snacka Snyggare. 

”Jag tror att väldigt många företag tänker på att de har utmaningar, men de tänker inte på att de kan förekomma utmaningarna genom att utbilda sin personal i till exempel hur man ger feedback på företaget”, säger Elaine Eksvärd i avsnittet.

Läs också: "Det behöver medarbetare med adhd (och alla andra)"

Vägen till en hållbar arbetsplats (bok)
Vägra väggen – facit till hållbara medarbetare, Maria Ergül

Stress som uppstår på arbetsplatser har ofta en definierbar grundorsak – det gäller att hitta den och motarbeta den. I den här handboken får läsaren ta del av beprövade metoder, verktyg och processer som skapar arbetsplatser med hållbara medarbetare. 

Utsedd till Årets HR-bok 2021.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Agilt för förändringsledare (bok) 
Transformativ förändring och agilt ledarskap, Eva Norrman Brandt

Boken riktar sig till olika slags förändringsledare, och författaren vill lära läsaren att hantera och förbereda din organisation för transformativa förändringar. Här finns teorin som förklarar bakgrunden till transformativa förändringar, tillsammans med praktiska övningar och verktyg som är en hjälp inför, under och efter transformativa förändringar. Nominerad till Årets HR-bok 2021.

Läs också: Eva Norrman Brandt om hur du kan hitta din ledarstil

Forskning om beteende förklarad, (podd)
Dumma människor

En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende. Programledaren Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö undersöker vad forskningen säger om mekanismerna bakom mänskligt beteende. Om vi är så rationella, kunskapssökande och objektiva som vi tror – varför beter vi oss då så omänskligt korkat? 

 

Idéer för inkluderande företag (podd)
Inclusion Impact – Successful Tech Leaders’ Key Insights 

Podden gästas av framgångsrika ledare och experter från tech-sektorn som delar med sig av sina insikter, erfarenheter, idéer och tips för inkludering utifrån olika perspektiv. 

 

Agila metoder för HR (poddavsnitt) 
Agilpodden med avsnitten Agila Sverige 2022 och/eller Agil organisation

Två olika avsnitt från Agilpodden; i ”Agila Sverige 2022” (avsnitt 115) rapporterar de från konferensen med samma namn och berättar om allt från slumpmässig rekrytering och utvärdering av SAFe till rekryteringsdata och Teslas produktionsproblem. 

I avsnitt 112 – ”Agil organisation” – pratar Johanna Belfrage om hur Avanza organiserade om med hjälp av self selection. Det handlar även om hur man kan organisera sig och vad man behöver tänka på; hur säkrar man kompetensen och vilka forum behövs? 

 

H&M om att arbeta agilt (poddavsnitt) 
Agila HR-podden Agil HR på H&M

När H&M Business Tech började arbeta agilt och enligt SCRUM hängde även HR på. I avsnittet delar Emma Liffgarden och Kristina Gauffin med sig av sina erfarenheter från den resa de är inne på. De pratar bland annat om skillnaden mellan att arbeta med HR traditionellt och agilt – vilka fördelar och vilka utmaningar finns det? 

 

Självledarskap för en föränderlig värld (poddavsnitt)
Let’s Tech-podden Det agila arbetssättet med Pia-Maria Thorén

Mer agilt: ett avsnitt från Let’s Tech-podden gästas av Pia-Maria Thorén, författare och grundare av Agile People. Hon berättar bland annat om hur ett agilt arbetssätt, genom självledarskap och experimenterande, kan vara bättre anpassat för en snabbt föränderlig värld. En podd från it-konsultbolaget Codec Consulting.

Läs även: Självledarskap har positiv effekt på välmåendet  

 

Fantasi och mod löser problem (TED-talk)
The human skills we need in an unpredictable world, TED-talks / Margaret Heffernan

Författaren och entreprenören Margaret Heffernan menar att ju mer vi förlitar oss på att tekniken ska göra oss effektiva, desto sämre blir vi på att möta det oväntade. Hon berättar om varför vi behöver mindre teknik och mer av mänskliga färdigheter – som fantasi, ödmjukhet och mod – för att lösa problem inom företag, myndigheter och livet i en tid fylld av svårförutsägbara händelser. 

 

Om diversifierade team och on-boarding (föreläsning)
Wise / webinar Jakten på talanger eller Så designar du en inkluderande arbetsmiljö som attraherar människor med olika bakgrund 

Två webbinarier som arrangerats av rekryteringsföretaget Wise. ”Jakten på talanger” handlar bland annat om vikten av en effektiv och engagerande pre- och on-boarding.

Det andra utgår från det faktum att diversifierade team och inkluderande arbetsplatser där alla anställda tillåts uttrycka och utveckla sig själva och sina perspektiv leder till starkare företag. Hedvig Öster, med bakgrund från chefs- och styrelserekrytering inom finansbranschen, berättar om erfarenheter och utmaningar när det gäller jämställdhetsarbete.

Läs också: Så lär du dig enklast ett nytt språk och utvecklas i jobbet