Snart semester. Många har längtat. Men sommaren kommer också med krav – inbillade och verkliga – och högt ställda förväntningar. De sista veckorna på jobbet brukar dessutom innebära en intensiv slutspurt då mycket ska göras klart, antingen för att man själv vill eller för att chefen förväntar sig det.

Allt upplagt för en rejäl pre-semester-stress.

– Stress är en fysiologisk reaktion. Den börjar i hjärnan när vi upplever att något hotar oss och vi inte längre har kontroll, säger Maria Nordin, docent i psykologi vid Umeå universitet.

Hon forskar bland annat om sambanden mellan stress, sömnbesvär och psykisk ohälsa, och olika metoder att behandla problemen.

Den fysiologiska reaktionen gör kroppen beredd på strid eller flykt. I en akut kris kan stresspåslaget hjälpa till att rädda liv. I en jobbspurt skärps sinnena så att vi klarar mer än vi tror. Men i längden är höga nivåer av stresshormoner som adrenalin och kortisol skadliga för hälsan.

Stress på grund av upplevd tidsbrist och ”för mycket att göra” går att hantera.

– Man får helt enkelt planera, prioritera och acceptera, säger Maria Nordin.

Behöver du råd eller stöd? Kontakta Akavia

Du som har en utmanade  arbetssituation kan kontakta Akavias rådgivning. Där finns erfarna förhandlare/ rådgivare som kan ge stöd och råd  om du har en ohållbar arbetssituation.

 

En simpel göra-lista hjälper hjärnan att reda ut kaoset. Man måste också vara beredd att prioritera, sänka kvalitetskrav och acceptera att man kanske inte hinner göra allt.

Tricket är att kontrollera det som går att kontrollera – men också inse vad man inte kan kontrollera. Till exempel de förutsättningar man fått av sin arbetsgivare.

Maria Nordin. Foto: Bertil Jansson– Det måste man väga in, så att man inte känner att allt är ens eget ”fel”. Det är otroligt stressande. Gör ditt bästa, efter förutsättningarna, och var nöjd med det.

 

Efter slutspurten ramlar många in i semestern med andan i halsen. Stressnivån är hög. Hur lång tid det tar att varva ner är olika för olika individer. Men en sak är bra att veta, menar Maria Nordin:

– När man slutat jobba helt tvärt blir man ofta rastlös. Man kan också uppleva ångest för att man inte gör någonting. De känslorna ska man inte vara rädd för, man ska bara leva igenom dem.

Det är inte ovanligt att känna sig improduktiv och onyttig. Stressen som hänger kvar i kroppen vill driva upp tempot igen.

– Om man inte svarar, alltså inte gör någonting, så kommer man ut på andra sidan efter några dagar. Då släpper ångesten och man kan verkligen landa i att vara ledig. Men man behöver lite tid för det, säger Maria Nordin.

Här hittar du Akavias 11 vanliga frågor och svar om semester

Rent generellt skulle hon önska att vi kunde fokusera mer på att ”vara” än att ”göra” under semestern. Samla ihop oss och hitta lugnet.

– Man måste inte göra så himla mycket. Det gör vi ändå, resten av tiden. Det är okej att bara vara.

Maria Nordin tror att förväntningar på ”den perfekta semestern”, både för sig själv och de närmaste – under en evig sol på en molnfri himmel – skapar onödig stress och många besvikelser.

– Ofta går ju drömmarna i stöpet. Det bästa är om man kan skruva ner förväntningarna och se semestern för vad den är.

Framför allt menar stressforskaren att vi borde tänka mer långsiktigt kring vila och återhämtning. Det bästa, visar forskningen, är en balanserad vardag året runt, med utrymme för regelbunden vila, stimulerande fritid och socialt umgänge.

– Då behöver man inte ha så enorma förväntningar på sommaren. Den kan i stället bli en period när man faktiskt unnar sig att ta det lugnt.

Men nu är vi mitt i semestern. Vi har varvat ner hyfsat. Grannfamiljen har åkt utomlands, himlen är gråsvart, farmor i andra änden av landet hoppas på besök och huset borde verkligen målas.

Krav, förväntningar och ”måsten” gör sig påminda.

– Här kan man göra sig själv en tjänst och tänka efter: Vad är viktigt för mig? Och för dem jag semestrar med? Inte för grannarna, släkten eller huset, utan för mig och min återhämtning.

Kanske landar det i att huset nu ska målas. Försök i så fall se det roliga och meningsfulla i projektet i stället för det ”nödvändiga” och jobbiga, tipsar Maria Nordin.

– Vi kan sätta på storbandsjazz medan vi målar, så får underhållning på köpet. Eller ha en fest när första gaveln är klar, som en liten happening. Då känns jobbet roligare och mer meningsfullt.

Stressen börjar i hjärnan och det är där den kan hanteras. Det gäller även småbarnsföräldrar, som under semestern har ett digert schema med matlagning och barnpassning från morgon till kväll. Att tänka om och försöka se rutinsysslorna som ”egentid” kan göra underverk för stressnivåerna.

– Det handlar om tolkningen av det du gör. Du kan förvandla väldigt mycket till något som känns positivt, bra och meningsfullt. Det bidrar till återhämtningen.

Jobbmejlen då, ska man öppna den? Här har stressforskaren inget entydigt svar. Det är olika för olika individer och beror på typ av jobb man har. För vissa kan en snabb titt i jobbmejlen kännas spännande och kul. Det är inte alls negativ för återhämtningen, snarare tvärt om. För andra kan det vara bäst att helt förtränga allt som rör jobbet. Man får helt enkelt känna efter.

– Det man ska veta är att man inte måste kolla jobbmejlen. Man behöver ju inte. Har man semester så har man semester.

En bit in i sommaren brukar ett välbekant orosmoln dyka upp vid horisonten. Det är tanken: ”Bara två veckor kvar! Snart börjar jag jobba!”

Det molnet tycker Maria Nordin att vi kan blåsa bort – med tankekraft.

– Vänd på det: Hela två veckor kvar! Eller två helt lediga dagar! Vad ska jag göra med dem? Här och nu är jag ledig. Jag börjar inte jobba förrän jag börjar jobba och då brukar det gå snabbt att varva upp. Det behöver jag inte oroa mig för.

Nio avstressande tips och råd inför semestern

  1. Efter jobbspurten: ta det lugnt! ”Sitt igenom” den rastlöshet och aktivitetsångest som kan komma de första lediga dagarna. Ta den tid som behövs för att varva ner.
  2. Fråga dig själv: Vad är viktigt för mig? Och för den jag ska semestra med? Det kan vara väldigt olika. En vill ha en färdig plan, den andra vill ta dagen som den kommer. Prata med varandra, hitta lösningar.
  3. Skruva ner förväntningarna. Se semestern för vad den är: en period för vila, återhämtning och att bryta rutiner. Ställ inte för höga krav på hur den omställningen ska se ut.
  4. Tänk ”vara” mer än ”göra”. Jaga inte upp dig kring saker att ”göra”. Fokusera på att ”bara vara”. Cykelturen till sjön ett par kilometer hemifrån kan vara mer avkopplande än solresan till södra Europa.
  5. Bryt rutiner, hitta omväxling. För en byggarbetare är det kanske inte så kul att bygga gästhus och altan på sommaren. Men för en akademiker kan det kännas som en skön och vilsam omväxling.
  6. Semester även i inkorgen. Skippa att kolla jobbmejlen – om du inte tycker att det känns stimulerande och kul. Men kom ihåg att du inte måste öppna den, om du inte har ett särskilt avtal och ersättning för det.
  7. Gör något du tycker är roligt. Om du är utarbetad, se till att vila, men gör också saker du tycker är roliga och stimulerande, i den mån du orkar. Det är bra för återhämtningen, visar forskningen.
  8. Vänd på tankarna. Tänk inte: ”Bara en vecka kvar på semestern!” Utan i stället: ”En hel semestervecka kvar, vad ska jag hitta på?” Fokusera på här och nu. Ha semester när du har semester, hela tiden.
  9. Gör vilan till en vana. Se till att det under hela året finns utrymme för vila, socialt umgänge och roliga intressen. Regelbunden återhämtning är bäst för hälsan, enligt forskningen.

Källa: Maria Nordin, docent i psykologi, Umeå universitet

Läs också: Måste jag vara tillgänglig – och nio andra vanliga semesterfrågor

Läs också: Missa inte sjuklön eller vabb under semestern

Läs också: Håll koll på semestertilläggen

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.