Sandra Furulund har alltid varit en extremt driven och ambitiös person. Hon är utbildad kommunikationsstrateg och har tidigare jobbat med media och kommunikation i cirka tio år.

Arbetslivet tog hon sig då an med samma iver. Om projekt ändrades och det blev sämre förutsättningar så fortsatte hon som det var tänkt från början.

– Jag hade inga gränser, säger hon. När hon var 28 år tog det stopp.
Då kom den berömda väggen. Sandra Furulund fick råden att sänka sina ambitionsnivåer, sluta prestera så mycket och högt och bli lite mer lagom. Men det räckte inte.

– Även om kroppen blev bra igen märkte jag att jag mådde sämre inuti – i själen, säger hon och upptäckte att det faktiskt går att må helt bra och ha samma höga ambitionsnivå.

Den traditionella uppfattningen att det är jobbet som är orsaken till att du går in i väggen vill Sandra Furulund förändra.

– Vi behöver våga titta på fler områden som livsstilen och se till individen. Om vi är en ambitiös person finns inte lösningen i att sluta vara något som vi är.

I boken Prestera hållbart – hur du presterar högt med kraft och energi som kom ut i år delar hon med sig av verktyg och nycklar för ambitiösa personer så att de kan utveckla och träna upp sitt inre självledarskap.

– Man behöver alltid börja med sig själv. Det betyder inte att vi ska skuldbelägga oss själva, utan vi vill lära oss mer om oss själva för att skapa de förändringar som behövs.

Hon förklarar att reflektion är en av de viktiga vägarna dit. Man behöver ställa sig en rad frågor: Vad behöver du som människa för att fungera bra? Vilka grundbehov är viktiga för dig? Vad har du för mål och ambitioner?

Grundbehov som till exempel tillräckligt med sömn, regelbundna måltider och att du dricker tillräckligt med vatten går inte att sätta åt sidan.

– Tar man hand om sig själv så kan man fortsätta prestera högt utan att bli sjuk.

Sandra Furulund målar upp en traditionell bild av hur prestation och hälsa förhåller sig till varandra – i separata cirklar. Men hon vill i stället framhålla en annan bild där hälsa och prestation befinner sig i samma cirkel.

– De gynnar och förstärker varandra. Och prestation kan också vara bra för du kan göra skillnad, utmana dig själv, och på det sättet stärka ditt självförtroende och utvecklas.

När du samtidigt har fokus på din hälsa och till exempel tar en paus för att låta hjärnan vila under arbetsdagen, så kan prestationen och hälsan bli bästa vänner. Sandra Furulund kallar det för ett inre ledarskap och arbetar nu med att coacha andra.

– När du lyssnar till dig själv blir det lättare att sätta gränser, samtidigt som det ökar din inre styrka som individ, säger hon.

Dagliga rutiner för ditt inre ledarskap

  • Reflektera flera gånger varje dag. Avsätt tid för att skapa klarhet i bland annat förändringar, vad du vill behålla, justera, implementera och träna på.
  • Bestäm start- och sluttid för arbetsdagen. Det skapar en tydlig ram för att prioritera vad som ska göras samtidigt som du kan bryta en eventuell ovana att jobba länge.
  • Gör din lediga tid lockande. Inventera vad som lockar dig och vad du kan längta efter i din vardag.
  • Ta pauser mellan arbetsuppgifter. Släpp mentalt taget om det du kommer från, grunda dig här och nu (till exempel genom att stretcha och ta djupa andetag) och välj medvetet din intention och ditt fokus för nästa arbetsuppgift.

Läs också: Unga kvinnliga akademiker mest drabbade av stress

Läs också: Var inte så hård mot dig själv

Läs också: Så får du mer jobb gjort på morgonen

Granskning om stress och utbrändhet i arbetslivet

En av fem sjuk av jobbstress
Var femte Akaviamedlem har under de senaste åren varit frånvarande från jobbet på grund av arbetsrelaterad stress.
Var tredje anser att de inte får tillräckligt stöd av sina chefer i samband med arbetsrelaterad stress, visar en ny undersökning.
– Det är mycket oroande, säger Patrik Nilsson som är Akavias samhällspolitiske chef. Akavia Aspekts granskning om akademikers stress publicerades i december 2021.

En av fem sjuk av jobbstress

Utbränd: ”Både hjärnan och kroppen var helt slut”

Två dör varje dag av stress på jobbet

Så vill politikerna minska stressen i arbetslivet

Färre får rehabilitering för stress

EKG-mätare ska minska stressen

Läs också: Unga kvinnliga akademiker mest drabbade av stress

Läs också: För lite att göra på jobbet kan göra dig sjuk

Behöver du råd eller stöd? Kontakta Akavia

Du som har en utmanade  arbetssituation kan kontakta Akavias rådgivning. Där finns erfarna förhandlare/ rådgivare som kan ge stöd och råd  om du har en ohållbar arbetssituation.