För att vara ledig som chef måste du prioritera planeringen kring vem som tillfälligt tar hand om vissa frågor senast i juni, var noga med att informera alla berörda. Börja och avsluta semestern mitt i veckan är ett bra sätt att koppla av och på. Undvik "läser mejl sporadiskt" om du har autosvar.

Under pandemin har den stora och snabba omställningen till distansarbete bland annat inneburit att arbetet har blivit än mer gränslöst än tidigare. Det har i sin tur medfört att det är många som upplever att det är svårare att koppla bort jobbet och ta en ordentlig semester. För den som har en chefsposition – exempelvis som ekonomichef eller enhetschef – kan det vara extra påtagligt. 

Petra Brask. Foto: Peter Knutsson.– Tillgänglighet har blivit något som anses jättefint, trots att det inte har något värde i sig, säger Petra Brask, effektivitetskonsult och föreläsare.

Hon konstaterar samtidigt att det finns flera viktiga anledningar till att chefer tar ledighetsbehovet på allvar.

– För det första måste du få en chans till återhämtning, annars kommer du antagligen inte att hålla i längden. Utan vila är risken stor att drabbas av sömnproblem och utmattningssymtom.

Läs om din semesterrätt hos Akavia

Chefer som är lediga föregår med gott exempel

Det är också när vi är lediga som det finns ordentlig plats för nya tankar att ta form, påpekar hon.

– Kvalitativt sett gör vi inte som bäst ifrån oss genom att ägna så mycket tid som möjligt åt jobbet. Vi måste se till att det finns utrymme för både nya intryck och att hinna bearbeta dem.

Läs också: Sömnforskarens råd för att sova gott

Dessutom har du som chef ett ansvar gentemot dina medarbetare att se till att de tar ut ordentlig semester. Och ett effektivt sätt att uppmuntra det är att föregå med gott exempel.

– Sedan är det väldigt individuellt hur frånkopplad man vill vara. Generellt sett är idealet att stänga av jobbet så mycket som möjligt, men jag hör många som pratar om ”semesterskulden”, det vill säga att de gärna gör vissa jobbinsatser för att slippa tänka på det berg som annars väntar när de kommer tillbaks.

Petra Brask berättar att forskning visar att vi mår bäst av att känna att vi själva kan bestämma om vi ska till exempel kolla mejlen eller inte under semestern. Det är skillnad på att göra det på eget initiativ jämfört med att vara tvungen till det.

– Men riktigt så enkelt är det inte i praktiken, för det kan vara svårt att veta när man bestämmer själv och när det något som omedvetet styrs av beteenden och attityder på arbetsplatsen.

Acceptera att arbetsplatsen klarar sig bra utan chef under semestern

För att skapa förutsättningar för en semester med maximal återhämtning gäller det först att vi släpper den utbredda tanken om att verksamheten inte klarar sig utan oss, menar Petra Brask.

– Vi är inte så oumbärliga som vi många gånger tror. Därmed inte sagt att vi är lätt utbytbara, utan att det kommer att fungera även om vi är borta några veckor. Skulle verksamheten inte stå pall för det, då är det något allvarligt fel.

Läs också: Mindfulness gör chefer mer empatiska

Men det är viktigt att i god tid utse vem, eller kanske vilka, som är ställföreträdare och tar de frågor som annars hamnar på ditt bord. Planeringen måste börja i maj eller juni, och måste prioriteras trots att det är vanligtvis är väldigt mycket annat som pockar på uppmärksamhet vid den tiden.

– Informera innan du går på semester om hur det är tänkt, både internt och externt. Var noga med att alla inblandade medarbetare har den information som de behöver för att ta hand om frågorna.

Bra att som chef börja och sluta semestern mitt i veckan

Ett enkelt, men effektivt, sätt att dra nytta av ledigheten är att både börja och avsluta semestern med en halv arbetsvecka.

– Håll kalendern ren de sista dagarna inför semestern, eftersom det lätt samlas en stor hög med uppgifter som måste bli klara. Om du lägger in en extra växel och nästan kör slut på dig för att kunna gå på ledighet, då kan det ta en vecka eller mer innan du ens har varvat ner ordentligt, säger Petra Brask. 

Läs också: Var inte så hård mot sig själv

Frånvarobeskedet som ligger som autosvar på inkommande mejl bör innehålla något mer än ett formellt ”out-of-office”-besked, anser hon.

– Det kan gärna vara lite lättsamt, men förstås fortfarande seriöst. En rolig sak kan vara att lämna boktips eller rekommendera några poddar. Det ger en signal om vad du själv har tänkt syssla med den tiden. Och en viktig detalj: skriv alltid ut om mejlen kommer att besvaras eller inte under tiden du är borta. Undvik formuleringar i stil med ”jag läser e-posten sporadiskt”, utan var tydlig med vad som gäller.

Läs också: Kickstarta hösten - behåll balansen

Behöver du råd eller stöd? Kontakta Akavia

Du som har en utmanade  arbetssituation kan kontakta Akavias rådgivning. Där finns erfarna förhandlare/ rådgivare som kan ge stöd och råd  om du har en ohållbar arbetssituation.

 

Granskning av chefers stress

Så mycket sjukare är kvinnliga chefer

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Extra utsatta är kvinnliga chefer.
– Vårt sätt att arbeta i dag är ohållbart, säger Akavias ordförande Lee Wermelin som öppnar för att arbetsgivare bör rankas utifrån hur de arbetar med att minska den psykiska ohälsan. Akavia Aspekts granskning om chefer arbetssituation publicerades i maj 2022.

HR och personalchefer är mest sjukskrivna

Chefen som backade i karriären för sin hälsa

Chef och stressad – forskare eniga om att chefers arbetsmiljö saknar rutiner

Regeringen öppnar för sanktioner mot arbetsgivare som bryter mot psykisk arbetsmiljö

Otydliga mandat gör att chefer kläms mellan ledning och medarbetare

Läs också: Mellanchefers arbetsmiljö granskas i stor inspektionsinsats