Klimakteriet drabbar hälften av befolkningen – ändå är det något få talar om på arbetsplatsen eller tar hänsyn till. Det kan dock vara på väg att förändras.

I bräschen har Partille kommun gått, tätt följd av Apotek Hjärtat med utbildning av personalen om just klimakteriet.

– Det handlar om att medvetandegöra, säger Pernilla Ny, barnmorska och forskare vid Lunds universitet som har faktagranskat Apotek Hjärtats nya utbildningspaket.

En Sifo-undersökning visar att en majoritet av kvinnorna har upplevt besvär i samband med klimakteriet, vilket i många fall också har påverkat deras yrkesliv negativt. Samtidigt visar undersökningen på att det finns en stor brist på både kunskap och förståelse för klimakteriet på dagens arbetsplatser.

– Många tror att klimakteriet är något som inträffar uppåt 60–70-årsåldern, men det kan vara en tio år lång övergång som startar redan innan du har fyllt 45, säger Pernilla Ny.

Få är medvetna om att klimakteriet kan leda symptom som bland annat påverkar insatsen på jobbet. Okunskapen – både hos kvinnorna själva och omgivningen – leder till att många får fel diagnos och blir sjukskrivna.

Kristina Svensson, kultur- och fritidschef på Partille kommun, tog
i våras initiativ till att öka kunskapen om klimakteriet på sin arbetsplats – som första kommun i landet.

– Länge kunde vi inte prata om mens; nu är det dags att ta nästa steg och tala om klimakteriet, säger hon.

Gensvaret på satsningen har varit stort.
– Vi ser att det är lättare för kvinnor att tala om sin situation när de vet att cheferna redan är insatta i ämnet, och så ger det möjligheter för kvinnor som är i samma situation att stötta varandra på arbetsplatsen.

Alla chefer i kommunen har utbildats. Dessutom erbjuds kvinnor mellan 40 och 60 år en specifik utbildning och personlig klimakterierådgivning och hjälp till vård.

Utöver att öka kunskapen och normalisera klimakteriet finns det flera enkla åtgärder för att underlätta för medarbetarna som kommer i klimakteriet, enligt Pernilla Ny.

– Ge kvinnor som kommer i klimakteriet flexibel arbetstid, säger hon och förklarar att dålig sömn orsakar stress och dåligt mående.

Något som minskar besvären under övergångsåldern är träning. Därför föreslår hon att arbetsplatser erbjuder träningsmöjligheter på arbetstid.

Viktigast av allt är dock enligt Pernilla Ny att prata om klimakteriet och skapa ett öppet arbetsklimat.
– Detta är ingen kvinnosaksfråga, utan en arbetsmiljöfråga.

Läs också: Så kan chefer skapa fysiskt aktiva medarbetare

Läs också: Vanliga härskartekniker – och hur du bemöter dem

Läs också: ”Trycket på chefer ökar i kristider”

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.