Här berättar Akavias sakkunniga projektledare och utredare om sitt arbete och om vilken nytta du Akaviamedlem har av hans kunskaper.

Berätta om din roll som sakkunnig, vad innebär den?
– Jag har en delad tjänst där jag arbetar med arbetsmarknads- och etableringsfrågor samt med rätts- och förvaltningspolitik. Det är givande att arbeta brett med den typen av frågor och det har ökat min förståelse för hur arbetsmarknaden fungerar. Rent praktiskt innebär rollen exempelvis att jag skriver rapporter, debattartiklar och arbetar med opinionsbildning.

Vad är ditt viktigaste uppdrag på Akavia och hur gynnar det medlemmarna?
– Jag är projektledare för vår arbetsmarknadsundersökning Efter examen som vi genomför vartannat år, där resultaten ger en bra bild av hur arbetsmarknaden ser ut för nyexaminerade. Rapporten ligger även till grund för opinionsbildning och påverkan i frågor som är viktiga för Akavias medlemmar.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Vi har hört att du arbetar med en handbok för praktik. Varför behövs en sådan?
– Vi har sett i våra undersökningar att det lönar sig att ha praktik inom ramen för utbildningen och att det ofta leder till jobb. Samtidigt är det alldeles för få som faktiskt har praktik. För att göra det enklare för studenter att veta hur man ansöker och vad som är viktigt att tänka på har vi gjort en handbok. Dessutom har vi gjort en handbok för arbetsgivare så att fler ska våga ta emot praktikanter och veta vad som förväntas av dem som praktikplats.

Hur får man tag i den?
Praktikhandboken finns att hitta på akavia.se, men kommer även att skickas ut inför varje praktikperiod till våra medlemmar.

Du är ganska ny på arbetsmarknaden. Vad är dina egna erfarenheter av praktik och att komma in på arbetsmarknaden?
– För egen del var det just praktiken som gjorde att jag fick in en fot på arbetsmarknaden. Jag fick möjlighet att testa mina kunskaper, bygga ett kontaktnät och lära mig saker som jag har haft nytta av i min nuvarande roll. Jag skulle råda alla som har möjlighet att ha praktik inom ramen för utbildningen att nyttja den chansen. Ett bra tips är att följa råden i vår praktikhandbok.

Varför är det viktigt att vara med i facket när man är ung?
– Jag tycker att det är viktigt eftersom det ger en förståelse för vilka rättigheter man har på arbetsmarknaden och vilka krav man kan ställa på en arbetsgivare. Som ung kan det exempelvis vara svårt
att veta vilken lön som är rimlig eller hur man ska tänka inför en arbetsintervju. Då är ett fackligt medlemskap en bra hjälp på vägen.

Läs också: Få ut det mesta av din praktik

Läs också: Student: Traineeprogram – så funkar de

Läs också: Traineeplats kan öppna nya karriärvägar