Nu när årets lönestatistik finns tillgänglig är det lätt att söka efter ”din” lön. Vi akademiker har ju individuell lönesättning, men fortfarande påverkas vår lön av ungefär samma saker.

I statistiken kan du kan hitta dina ”lönetvillingar” baserat på yrkeserfarenhet, bransch och befattning. Samtidigt bör du använda filtret med omsorg och inte bli alltför snäv, för då hittar du förmodligen bara dig själv.

I sökandet efter din lön kanske du ställer dig frågan, vad är jag värd? Gör inte det, för det du hittar är inte ditt värde, utan förra årets marknadsvärde för din tjänst. Ta heller inte med dig statistiktabeller in till lönesamtalet.

I stället bör du förbereda dig genom att först ta reda på era lönekriterier, din tjänsts marknadsvärde, ta reda på vilka fler förmåner utöver lön du har och ring sedan vår rådgivning för att bolla idéer om hur du kan argumentera på bästa sätt.

Gör inte som jag gjorde när jag blev erbjuden mitt första jobb. Jag svarade spontant och helt oförberett på frågan om löneanspråk och lade mig på en alldeles för låg nivå. Så här i efterhand kan jag säga att jag inte skulle ha svarat så snabbt. Om jag hade varit förberedd hade jag förmodligen hamnat högre och sluppit gräma mig över det under de kommande 20 åren.

Med vad gör det? Livet har gått bra i alla fall. Det viktigaste av allt är att inte låta sig reduceras till att vara sin lön, utan att i stället se den som ett sätt att skapa värde i ditt liv. Pengar är inte allt.

Läs också: ”Lönestatistiken är det viktigaste jag gör för medlemmarna”

Läs också: Vi rustar dig inför lönerevisionen

Läs också: Akademisk utbildning lönar sig