Aspekt

Råd och Tips

Bästa tidpunkten att skicka in din jobbansökan

Publicerad

Vilken tid på dygnet en jobbansökan skickas in har stor betydelse för möjligheten att bli kallad till intervju. Likaså när under ansökningsperioden som ansökan landar hos arbetsgivaren. Oddsen förbättras upp till 40 gånger för den som väljer rätt tidpunkt.

Du kanske har jobbat stenhårt på ditt cv och lagt ned tid, kraft och passion på ditt personliga brev. Men vad hjälper det om du skickar din ansökan vid en tidpunkt som inte alls passar personen i den andra änden och den kanske aldrig ens blir läst?

Den internationella rekryteringsplattformen Talent Works har analyserat data från 1 610 jobbansökningar för att ta reda på hur mycket tidpunkten, både på dygnet och under ansökningsperioden, påverkar möjligheten att bli kallad till intervju.

Kushal Chakrabarti, Talent Works vd och medgrundare, redovisar i en bloggpost vilken tidpunkt på dygnet som är bäst och konstaterar att chanserna förbättras med upp till fem gånger om du klickar sänd före klockan 10 på förmiddagen.

Så skriver du ditt cv – läs expertens tips

Här är några andra slutsatser i den del av undersökningen som rör tiden på dygnet och chanserna till en intervju.

  • Den allra bästa tiden att ansöka om ett jobb är mellan klockan 6 och 10 på förmiddagen. Då har du 13 procent chans att komma vidare till en intervju.
  • Därefter fallen oddsen med 10 procent för varje halvtimme. Du får alltså betala dyrt om du missar fönstret på förmiddagen.
  • Under lunchtid (klockan 12–13) klättrar oddsen en smula igen och är runt 12.30 uppe i 11 procent, men sedan faller oddsen hastigt igen och efter klockan 16 är chansen mindre än om du skickar ansökan mitt i natten.
  • Den absolut sämsta tiden på hela dygnet att skicka en jobbansökan är klockan 19.30. Då är chansen mindre än tre procent att det leder fram till en anställningsintervju. I det läget att det bättre att avvakta och mejla tidigt nästa morgon i stället.

För den som söker jobb internationellt är det viktigt att ta hänsyn till var mottagaren befinner sig geografiskt. Om du inte agerar utifrån arbetsgivarens tidszon så försvinner effekten, påpekar Kushal Chakrabarti.

Hans kollega, dataanalytikern Rob Dalton, har i en annan bloggpost utgått från samma undersökning, men med fokus på data som avslöjar när under ansökningsperioden en ansökan bör skickas in. Resultatet är entydigt. För att ha chans att nå fram till en anställningsintervju ska du skicka in din ansökan 2–4 dagar efter att platsannonsen postats. Därefter sjunker oddsen radikalt. Inom de första 96 timmarna är chansen åtta gånger större och efter det sjunker oddsen med 28 procent varje dag.

Efter tio är dagar är det knappt ens lönt att söka jobbet. Talent Works kallar detta för ”det svarta cv-hålet” och hänvisar till att det ligger i sakens natur att arbetsgivare som letar efter personal gärna vill ha personen i fråga på plats så snart som möjligt. Ju längre du väntar, desto högre är risken att arbetsgivaren redan har både kollat sin inbox och bokat intervjuer med kandidater som är ”good enough” för jobbet, konstaterar Rob Dalton. Bara den som inte hittar tillräckligt bra kandidater under de inledande dagarna finner mödan värt att återvända till ansökningarna en gång till.

Om man sedan kombinerar resultaten så är detta alltså vad varje arbetssökande bör ta med sig från analysen:

  1. Ansök inom de fyra första dagarna.
  2. Ansök innan klockan 10 på förmiddagen.

Den som följer båda dessa råd optimerar chanserna och förbättrar oddsen 40 gånger när det gäller möjligheten att kvalificera sig för en anställningsintervju.

Den här texten har tidigare publicerats i Civilekonomen  den 23 oktober 2017, och skrevs av Mona Johansson.

Publicerad