Här får du de sex heta tips som tar dig vidare i ditt sökande efter ett nytt jobb. Rekryteringsexperten Ron Cohen ger dig sina bästa råd. 

Läs också: Be om rekommendationer för att öka dina möjligheter till nytt jobb

  1. Följ med vad som händer i näringslivet: vilka branscher har det tufft och vilka verkar gå bättre? Det är bra att göra någon form av omvärldsanalys för att få en bild av hur behoven ser ut hos olika bolag i olika branscher. Då kan man också spara tid genom att undvika bolag som just nu går trögt.
  2. Försök nätverka och ta för dig! Det kan du göra genom alltifrån att knyta kontakter på Linkedin till att delta i olika webbinarier. Många väntar på att ett företag ska utannonsera tjänster – och först därefter approcherar de bolaget med personligt brev och cv. Men varför inte lyfta på luren och kontakta bolaget, oavsett om det finns en tjänst ute eller inte? Det finns inga regler om att jobbsökandet måste gå till på ett visst sätt. Jag tror att många nyexade kan vinna mycket på att försöka ta för sig lite mer!
  3. Bör man, under det rådande läget, ta en tjänst som man är överkvalificerad för? Jag tycker att det varierar från fall till fall. Vissa gånger kan en sådan tjänst vara en dörröppnare för och en hållplats på vägen till nästa möjlighet. Då kan det finnas ett värde i att tänka mer långsiktigt och hoppa på jobbet.  
  4. Skaffa en mentor eller coach. På Linkedin kanske du följer någon som du tycker har en spännande karriär och som du tror skulle kunna bidra med många matnyttiga tips och råd. Då tror jag att det är ypperligt om du tar kommandot och ställer frågan: ”jag är en nyexad som är intresserad av att ha dig som mentor därför att…”. Jag tror att många skulle bli intresserade av ett sådant förslag.
  5. Jag tror att en del tänker lite väl inrutat i sitt jobbsökande. Man kanske har gått den här utbildningen och bor i den där staden, vilket betyder att man måste ha den där tjänsten på det här specifika företaget. Det kan vara bra att höja blicken och försöka titta lite bredare – till exempel genom att söka jobb på företag i resten av Sverige eller utanför landet, antingen i Norden eller i Europa. Pandemin har gjort det möjligt för många att jobba på distans och då är det onödigt att alltför hårt begränsa sig till sitt närområde.  
  6. Har du tänkt att fortsätta utbilda dig till följd av pandemin? Även här är det olika från fall till fall, men mitt generella svar är: ju tidigare man landar sitt första jobb, desto bättre. Därför tycker jag nog att man ska försöka fokusera på jobbsökandet istället för att gå den där extrakursen, som troligtvis inte kommer att stärka dina aktier särskilt mycket på arbetsmarknaden. Lägg hellre din tid på att nätverka!